Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Konst ska locka till återvinning på Lidingö

Döskallar av bildäck, en rondellhäst av gamla hästskor och en klänning gjord av elkablar.

Den nya returparken i Stockby ska med hjälp av kreativ konst inspirera Lidingöborna att återvinna mer medvetet.

– Visst är de läckra? säger Johan Lausing, tillförordnad på Sörab, om de minst sagt kreativa skulpturerna som välkomnar besökarna till den nya returparken på Lidingö.

Det är det regionala avfallsbolaget Sörab som står bakom returparken, där man utöver att vara en återvinningscentral, även har lagt stort fokus på återbruk.

– Tanken är att man inte bara ska komma hit och slänga skräp utan vi vill främja återbruket genom att visa att man kan göra andra saker av sina sopor än att kasta dem.

Enligt Johan Lausing ska det vara lätt att göra rätt, och man har därför sett till att utöka servicen redan vid ingången.

– Besökarna tillfrågas om de har något att återanvända och i returhuset har vi sedan en återbrukshörna där tre välgörenhetsorganisationer tar hand om sakerna.

Lidingöborna uppmanas därmed att utöver det vanliga grovavfallet även ta med sig återbrukbara produkter som möbler, fritidsartiklar, kläder och husgeråd.

– Förutom avfall som asbest och explosiva ämnen så ska man kunna slänga allt här. Det är bättre att ta hit sakerna så att vi kan värdera om det är skrot eller återbruk än att inte komma hit alls, säger Johan Lausing.

Efter returhuset åker besökarna vidare till en platå där olika containrar står uppställda för den mer traditionella återvinningen.

Den nya returparken har kostat totalt 50 miljoner kronor och är tre gånger så stor som den gamla återvinningscentralen i Stockby, som kommer att läggas ned. Även öppettiderna har utökats.

För att inspirera och öka förståelsen för hur material kan återbrukas har Sörab anlitat designteamet Torstensson Art & Design, som smyckat parken med olika skulpturer. Alla designade och tillverkade av returmaterial.

– Vi har försökt lura ögat och utgått från vad som är roligt att göra i olika material. Tanken är att det ska bli en aha-upplevelse när man kommer hit, berättar designchefen Jonas Torstensson.

Bland verken finns en stor hallonlakritsskalle av gamla cykel- och bilddäck, en rondellhäst av hästskor och en långklänning av elkablar i sann haute couture-anda.

Jonas Torstensson och kollegan Linda Röjås Söderman berättar att de inför projektet skapade en lista på material de ville ha till skulpturerna och att samtliga saker återfanns i återvinningscontainrarna.

– Det var alltifrån trumset, till gitarrer, stolar och cyklar som fortfarande gick att cykla på. Allt var i princip användbart och tyvärr så slängs mycket saker i onödan, säger Linda Röjås Söderman.

Tanken är att returparken ska fungera som modell för framtida återvinningscentraler i de kommuner där Sörab ansvarar för avfallet.

– Vi räknar med att bygga nya återvinningscentraler och returparker likt denna även i de andra kommunerna, då vår vision är att jordens resurser ska räcka länge.

Den nya returparken är öppen för allmänheten från och med i dag, måndag.

Fakta. Avfallsbolaget Sörab

Ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna. Bolaget hanterar avfall i samtliga kommuner utom Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.