Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Konstnär riskerar fängelse – snart inleds rättegången

Tidigare i år vittnade konstnären Saga Berlin i rättegången mot Rakhmat Akilov om hur hon påverkats av terrordådet på Drottninggatan, där hon skadades allvarligt. Nu står hon själv åtalad för grov skadegörelse på Hägerstensbadet och riskerar upp till fyra års fängelse. 

– Hennes liv är förstört och hon kommer ha men för livet. Att hon nu ska behöva genomlida ytterligare en rättegång är bedrövligt, säger hennes advokat Matilda Bergström. 

Tidigt en morgon för två år sedan sprejades utomhusbadet i Hägersten ner med röd färg. Kort därefter framkom att det var fotokonstnären Saga Berlin som stod bakom tilltaget, som enligt henne är ett konstprojekt.

På måndag startar rättegången där hon står misstänkt för grov skadegörelse i första hand och anstiftan samt medhjälp i andra hand. 

– Min klients syfte har varit att skapa ett visuellt konstverk där en bassäng går från en ren vit yta till överväldigande detaljerad konst som slutligen tvättas ren igen. Verket är alltså inte själva målningen utan processen som helhet där återställandet av platsen är en viktig del av verket, säger konstnärens advokat Matilda Bergström.

– Det har aldrig från min klients sida funnits något uppsåt till att orsaka skador på bassängen eftersom avsikten hela tiden varit att omedelbart återställa den till ursprungligt skick.

Saga Berlin greps tillsammans med flera andra personer på platsen av en polispatrull som larmats av förbipasserande. Hon hade då färgstänk på händerna och erkände att hon hade arrangerat allt och inhandlat färgen. Tillsammans med tre andra – som åtalats för medhjälp till grov skadegörelse – hade hon också filmat och fotograferat personerna som sprejade färg i bassängen.

Saga Berlin och de övriga åtalade har konsekvent förnekat brott.

Foto: Polisen

Polisen har inte lyckats identifiera vilka personer som målade poolen, då dessa är maskerade i det filmade materialet. Men enligt åklagaren Daniel Jonsson spelar det ingen roll för Saga Berlin eftersom hennes roll varit så framträdande.

– Jag anser henne i första hand som en medgärningsman för hon har så stor roll och gör så många aktiva åtgärder. Hon planerar, hon ger uppdrag, förser dem med sprejfärg och dokumenterar, säger han.

Fredrik Strage: Konstnären Saga Berlin åtalas men borde givetvis hyllas

Att Saga Berlin planerat att sanera och återställa bassängen är också irrelevant, menar åklagaren. 

– I och med att det klottras på den här poolen uppstår en skada redan från första början. Brottet begås när klottret skett. Det har ingen betydelse om hon tänkt sanera i efterhand.

En av de andra medåtalade menar att hans agerande skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen.

– Min huvudman har bidragit till ett konstprojekt som var avsett att offentliggöras och har offentliggjorts, bland annat i form av en musikvideo. Både filmen och själva filmandet omfattas av det skydd som ges i yttrandefrihetsgrundlagen, säger mannens advokat Susanne Feinsilber.

Stockholms stad sa nej till att Saga Berlin skulle bekosta en egen sanering och gav i stället uppdraget till en av stadens upphandlade firmor. Notan på 326.360 kronor exklusive moms riktas nu mot Saga Berlin och de tre medåtalade i form av skadestånd. I beloppet ingår, utöver sanering vid tre olika tillfällen, också 30 timmars projektledning á 950 kronor, totalt 28.500 kronor. En orimlig summa enligt advokaterna.

– Den offert som Saga tagit fram visar att det hade gått att sanera på exakt samma sätt till en mycket lägre kostnad. Det här skadeståndet är inte under några omständigheter skäligt eller rimligt, säger Susanne Feinsilber. 

Foto: Polisen

Åklagaren Daniel Jonsson håller inte med: 

– Som åklagare har man ganska långsträckta skyldigheter att föra ett skadestånd om det inte är uppenbart ogrundat. Det finns dokumentation och fakturor som styrker skadeståndet och jag tycker att det är rimligt.

Om hon döms riskerar Saga Berlin, utöver skadeståndet, upp till fyra års fängelse. Åklagaren Daniel Jonsson vet dock ännu inte vad han kommer att yrka på för påföljd.

Saga Berlins advokat Matilda Bergström säger att situationen är absurd, med tanke på att det bara gått några månader sedan Berlin vittnade mot Rakhmat Akilov. 

– Min klient var ett av offren i terrorattacken på Drottninggatan och har därmed blivit utsatt för bland det värsta en människa kan bli utsatt för. Hennes liv är förstört och hon kommer ha men för livet. Att hon nu ska behöva genomlida ytterligare en rättegång är bedrövligt, säger hennes advokat Matilda Bergström. 

Flera personer har inför rättegången visat intresse för att starta insamlingar till förmån för Saga Berlin.

– Saga är så klart väldigt, väldigt glad och rörd att det har lett till sådana reaktioner. Hon känner ett starkt stöd. Hur det rent praktiskt ska gå till väga är något vi får svara på efter rättegången, säger Matilda Bergström.

Saga Berlin skadades allvarligt under terrorattentatet och tilldelades 150.000 kronor i skadestånd av tingsrätten för att ha blivit utsatt för försök till mord. I en intervju med tidningen Sex sa hon själv om skadeståndsansråket, som var 175.000:

– Det räcker nästan till att tvätta poolen! Man skulle kunna skratta åt det om det inte var så jävligt.

Linda Laine, vikarierande kommunikationschef på fastighetskontoret, skriver i ett mejl till DN att Stockholms stad vidhåller att händelsen vid Hägerstensbadet är skadegörelse.

– Oavsett om man tycker att det hon gjort håller konstnärlig kvalitet eller inte, eller om man tycker att det är tragiskt att hon utsatts för attentatet på Drottninggatan, så är det helt enkelt inte lagligt att börja måla på annans egendom. Det här är Stockholms stads anläggning och vi har behövt sanera den med hjälp av upphandlade experter på klottersanering, annars kringgår vi lagen om offentlig upphandling, skriver Linda Laine.

Hon fortsätter:

– Vi kan inte heller överlåta åt konstnären själv att sanera anläggningen eftersom det krävs specialistkunskap om sanering så att bassängbotten inte förstörs ytterligare. Våra klottersanerare var ute i flera omgångar och försökte rengöra bassängbotten men det fungerade inte på vanligt sätt, till exempel med högtryckstvätt, utan vi har behövt blästra och måla om bassängen.

Beträffande Stockholms stads skadeståndsanspråk på 326.360 kronor skriver Linda Laine att ytorna som sanerats är stora. De 30 timmars projektledning som ingår i notan är interna kostnader för staden.   

– Någon måste helt enkelt driva projektet, undersöka alternativen för att sanera, hålla i kontakterna med entreprenören och så vidare. Det arbetet har motsvarat drygt fyra dagars arbete.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.