Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/konsulternas-modell-har-hittills-fungerat-daligt/

STHLM

”Konsulternas modell har hittills fungerat dåligt”

Foto: Magnus Hallgren

DN:s reportrar Anna Gustafsson och Lisa Röstlund har under lång tid granskat Karolinska. Här svarar de på frågor om situationen kring universitetssjukhuset.

Rätta artikel

Varför är det en sådan kris?

I samband med flytten in till Nya Karolinska i Solna skedde en stor omorganisation. De klassiska klinikerna, där många olika patientgrupper kom till läkare med olika specialiteter, togs bort och ersattes med snävare ”diagnosflöden” där läkare och sjuksköterskor endast skulle vårda en viss typ av diagnos, och med egen budget. Det har inneburit 30 procent fler chefer, ökad administration och en ekonomi som inte längre går att styra. Stora patientgrupper passar inte längre in.

Fast anställda har sagt upp sig av missnöje över arbetsmiljö och lön, vilket ökat kostnaderna för bemanningspersonal. 

Ny avancerad teknisk utrustning har dessutom svajat. Smarta moderna lösningar, som en sterilcentral för att rena alla operationsverktyg, har visat sig inte fungera.

DN:s reportrar Anna Gustafsson och Lisa Röstlund. Foto: Allis Nettréus

Hur kunde det bli så?

Politiker och tjänstemän ville göra allt toppmodernt: bygget, upphandlingen med ny OPS-lösning, teknik och även organisation. Ett oprövat, amerikanskt koncept – värdebaserad vård, såldes in till sjukhuset av Boston Consulting Group och utlovades göra vården effektivare, billigare och bättre. Men modellen har på flera sätt visat sig inte fungera.

Sjuksköterskor är också svåra att behålla då de får bättre lön och arbetsvillkor hos privata vårdgivare i vårdvalet.

Vad händer nu?

Utöver varsel på 550 anställda finns en rad akuta sparåtgärder som sjukhusledningen satt in. Dessutom ska organisationen ses över. Styrelseordförande förkastar inte tanken på att ta tillbaka den gamla klinikmodellen.

Läs mer: Karolinska varslar 550 anställda 

Finansministern: Karolinska tycks ha blivit en bankomat för konsulter