Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Konsultkostnaderna skjuter i höjden på Karolinska universitetssjukhuset

En arbetsmiljöenkät på Karolinska visar att missnöjet är stort.
En arbetsmiljöenkät på Karolinska visar att missnöjet är stort.

Karolinska universitetssjukhuset lade 356 miljoner kronor på konsulter förra året. En stor del gick till Boston consulting group som har kopplingar till personer i sjukhusledningen. Konsultbolaget sjösätter den nya verksamhetsmodellen som en majoritet av läkarna är emot.

Karolinska universitetssjukhusets konsultnota växer. Enligt fakturor som DN granskat gick 90 miljoner kronor till Boston consulting group, BCG, förra året. Det är en rejäl ökning jämfört med 2015 då sjukhuset betalade 33 miljoner kronor till bolaget. Bolaget har ramavtal med landstinget, och fakturerar i fyra kostnadsnivåer, där den högsta är 2.800 kronor i timmen.

– Det är otroligt provocerande med det akuta läge vi ser i sjukvårdens kärnverksamhet att pengarna går till privata verksamheter och inte till sjukvård och bemanning, säger Yvonne Dellmark, läkarföreningens ordförande på Karolinska universitetssjukhuset.

BCG leder den omdiskuterade omorganisationen på sjukhuset med så kallad värdebaserad vård. Missnöjet med omorganisationen är stort, visar läkarföreningens arbetsmiljöenkät som besvarats av 1.500 läkare. 89 procent av läkarna motsätter sig att den traditionella indelningen i kliniker försvinner, och missnöjet har lett till läkarflykt.

De skjuts fram för att de är experter på den nya organisationen. Men de kan ju inget om sjukvård och blir som ett filter mellan oss och ledningen.

Arbetsmiljöenkäten visade också på ett mycket lågt förtroende för sjukhusdirektör Melvin Samsom och sjukhusledningen. Bara 3 procent av läkarna svarade att de hade förtroende för sjukhusdirektören. När läkarna fick utveckla svaren i fritext framgår att det låga förtroendet beror på brister i kommunikation, omorganisationen liksom hanteringen av konsultföretaget Boston consulting group som fått stort inflytande på sjukhuset.

– Det stora missnöjet gäller klinikfrågan. Konsulterna är ytterligare en sak. De skjuts fram för att de är experter på den nya organisationen. Men de kan ju inget om sjukvård och blir som ett filter mellan oss och ledningen, säger Peter Bárány, överläkare i njurmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs mer: Notan för konsulterna nära en miljard kronor

Namngiven i undersökningen är också Karolinskas produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla. Enligt läkarföreningens medlemmar drar han ner förtroendet för sjukhusledningen genom sin koppling till Boston consulting group, BCG. Andreas Ringman Uggla gick direkt från konsultbolaget Boston consulting group till en anställning på Karolinska universitetssjukhuset 2014, vilket framkom i en granskning som Sveriges Radios ”Kaliber” gjorde i november. Granskningen visade på flera kopplingar mellan personer i styrelsen och konsultbolaget. Styrelseordförande Anders Ekblom, tidigare vd i Astra Zeneca, tog initiativ till de första mötena med BCG om värdebaserad vård i Sverige. I sjukhusstyrelsen sitter även BCG:s tidigare Nordenchef.

På en stor del av fakturorna står Andreas Ringman Uggla nu som referens för BCG:s tjänster, och han är sjukhusets kontaktperson mot företaget, där kontakten mot sjukhuset är Stefan Larsson, Andreas Ringman Ugglas tidigare mentor på BCG. Andreas Ringman Uggla ser inga jävsproblem.

Foto: Johan Garsten– Nej, det gör jag faktiskt inte. I den roll jag har som verksamhetsutvecklare på Karolinska finns det ingen annan som kan vara kontaktperson. Jag är kontaktperson för ett stort antal bolag. Det finns ingen jävsituation och ingen annan relation med Stefan Larsson än en före detta arbetsgivar–arbetstagarrelation, säger Andreas Ringman Uggla.

Att Andreas Ringman Uggla särskilt pekas ut i läkarföreningens enkät som en faktor som drar ner förtroendet för sjukhusledningen tror han beror på ett missförstånd.

– Jag tror att mycket av det här bygger på missförstånd. När människor träffar mig förstår de att jag är läkare, jag har jobbat som undersköterska och underläkare och forskare men i medierna är det inte det som framkommer, utan att jag varit konsult. Jag tror att de här fritextkommentarerna handlar om ett fåtal kommentarer. Jag ser inte att det går i genom i det stora materialet. I medierna har det lyfts fram som en viktigt bit, vilket det inte är, säger Andreas Ringman Uggla.

Läkarföreningen har en delvis annan bild:

– Det stämmer att Andreas Ringman Uggla är en icke legitimerad läkare. Vad som också är sant är att han i princip sedan läkarexamen arbetat som konsult. Vilket missförstånd han syftar på är oklart. Enkätsvaren är kvalitativa och de problem som pekas ut i sjukhusledningen förutom sjukhusdirektören är Andreas Ringman Uggla. Det genomgående problemet i materialet är den förtroendebrist som läkarna har för den omorganisation som Andreas Ringman Uggla genomför med hjälp från BCG och andra konsulter, säger Yvonne Dellmark.

Det här skulle kunna handla om delikatessjäv. Åtminstone rör det sig i en zon då det vita börjar bli grått.

I landstingets jävspolicy görs en hänvisning till vad kommunallagen säger om delikatessjäv, som bland annat kan handla om nära samarbete i professionell mening, vänskapsband eller chefs–medarbetarförhållande.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, tycker inte att kopplingen mellan den tidigare mentorn och adepten är oproblematisk.

– Det här skulle kunna handla om delikatessjäv. Åtminstone rör det sig i en zon då det vita börjar bli grått. Det är ju en problematisk situation om det kan rubba förtroendet för förvaltningen och det kan det, säger Olle Lundin.

Samtidigt säger han att det är svårt att slå fast jävsförhållanden, då få fall prövats rättsligt.

– Men det här är inte jättebra, och om jag vore den här personens chef så skulle jag se till att någon annan kunde sköta den här kontakten, säger Olle Lundin.

Irene Svenonius, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, säger om konsultkostnaderna:
– Nivån på konsultkostnaderna är inte acceptabel. Det här bekräftar att det effektiviseringsarbete som vi startat i landstinget är så viktigt. Jag kommer noggrant följa utvecklingen framöver. Målet är tydligt: Konsultkostnaderna ska minska, både på Karolinska universitetssjukhuset och i andra delar av landstinget.

– Förändringsarbete behöver i större utsträckning genomföras av chefer och medarbetare. Det ger både lägre kostnader och djupare förankring. I grunden handlar det om att vi behöver fler sjuksköterskor och färre managementkonsulter, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd, Stockholms läns landsting

Fakta.Personalomsättning på Karolinska universitetssjukhuset

Sjuksköterskor

Antal – Slutat – Omsättning

2012: 5.137–736–12,5 %

2013: 5.042–790–13,9 %

2014: 5.096–776–15,3 %

2015: 4.958–846–14,2 %

2016: 4.836–872–15,7 %

Läkare

Antal – Slutat – Omsättning

2012: 2.767–338–11,1 %

2013: 2.822–309–11,1 %

2014: 2.900–320–11,2 %

2015: 2.848–344–10,2 %

2016: 2.814–374–13,2 %

Källa: Karolinska

Fakta.Nya Karolinska Solna

Det nya högspecialiserade sjukhuset tog emot den första patienten 20 november. Den 27 november flyttade delar av barnsjukvården från Astrid Lindgrens barnsjukhus in i den nya byggnaden. Förlossningen flyttar först 2018. 

Sjukhuset har sedan öppnandet haft stora tekniska problem. Efter en allvarlig incident i mitten av december med livräddande patientlarm som inte fungerade, tvingades sjukhuset gå ner i antalet vårdplatser för hjärtpatienter. En patient ska ha avlidit. Sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.