Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kontorsflykt kan ge city mera liv

Foto: Anders Sundström

En rad stora kontor flyttar från city de närmaste åren för att få bättre arbetsmiljö och lägre hyra. Flyttlassen lämnar stora tomrum i en rad stora kontorsfastigheter. Samtidigt för de med sig en unik möjlighet att få mer liv och rörelse i den del av city som är mest död på kvällar och helger.

Skandia lämnade för drygt två år sedan Sveavägen för ett skräddarsytt kontorshus i Lindhagen på Kungsholmen med moderna miljöanpassade lokaler. Skandiahuset byggs nu om och blir större för att ta emot en rad nya hyresgäster som var och en behöver betydligt mindre yta än Skandia.

Samtidigt förbereder en rad stora företag och myndigheter en flytt från huvudstadens mest centrala delar.

Inom två år har Skatteverket lämnat två stora kontorshus på Södermalm för Sundbybergs strand, Swedbank övergivit Gallerian för Sundbyberg, Försäkringskassan flyttat från Vasagatan till Telefonplan och Apoteket AB bytt Södermalm mot Arenastaden i Solna.

Åren därpå räknar S-E-Banken med att lämna sitt jättekontor vid Sergels torg och andra lokaler i innerstan för Värtan – eller någon annan plats. Nordea flyttar ihop personalen från fem adresser till två – högkvarteret vid Norrlandsgatan och ett nytt kontorshus på Kungsholmen.

– Det finns två huvudskäl till att stora organisationer flyttar. Det är svårt att hitta tillräckligt stora lokaler i city och hyresnivån i city är mycket högre än i yttre delen av innerstaden och utanför tullarna, förklarar Åsa Linder, analyschef på fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle.

Försäkringskassan flyttar om drygt ett år 1 200–1 300 medarbetare från Vasagatan till Telefonplan. Fas­tighetschefen Gunnar Pettersson räknar med att spara 50 miljoner om året på flytten genom lägre hyra och säger att huvudkravet för den nya adressen var närhet till bra kommunikationer.

– Vi kommer att betala mindre per kvadratmeter, men vi sparar också genom att vi får lokaler som inte har så mycket döda ytor, förklarar han.

De tomma kontorslokalerna ökar från en låg nivå i city – eller det som kallas CBD, central business district. Vid halvårsskiftet var 4,2 procent av lokalerna outhyrda. Om alla lokaler som de stora hyresgäster som beslutat lämna city överger skulle stå tomma samtidigt skulle omkring 10 procent av lokalerna i CBD vara tomma.

– Nu flyttar inte alla samtidigt och så sent som efter IT-kraschen var vakansgraden 13 procent, påpekar Åsa Linder.

Hon ser precis som finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Olle Zetterberg, vd för det kommunägda näringslivsbolaget Stockholm Business Region, utflyttningen som en chans att skapa mer liv i city. Flera av de stora kontorshus som överges vetter mot innerstadens mest döda platser – som Malmskillnadsgatan.

– Vi har arbetat sedan slutet av 90-talet för att få mer bostäder i city. Det har blivit några, men inte så många som vi önskat. Det här är en unik möjlighet för oss att få både nya bostäder, nya hotell, småbutiker och kaféer. Sånt som vi stockholmare vill ha när vi blivit mer urbana, säger Sten Nordin.

Stockholms stad diskuterar ständigt med de stora fastighetsägarna i city om behovet av en mer livfull stadskärna.

Olle Zetterberg tror inte att det är realistiskt att tro att det blir hundratals nya bostäder i city när kontoren flyttar. Bullerregler och det faktum att det går att få ut åtminstone dubbelt så hög hyra för kontor som för bostäder talar emot detta.

Däremot tror han på hotell och hotellrum som – trots att det växer upp nya hotell som svampar ur jorden – är en bristvara i Stockholm. Och som ansvarig för näringslivsfrågor är han inte ett dugg oroad av flyttarna.

– Konsulter, finansrådgivare och advokater blir kvar i city även om flera av deras stora uppdragsgivare flyttar. Jag ser det inte som ett problem att stora arbetsplatser flyttar. Problemet är att nästan alla nya arbetsplatser finns norr om Saltsjön och Mälaren. Vi måste på olika sätt se till att det blir mer attraktivt att etablera sig i södra delarna av länet, säger Olle Zetterberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.