Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 11:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kontorsmaterial-blir-ansiktsvisir-pa-sodersjukhuset/

SVERIGE GÅR SAMMAN

Kontorsmaterial blir ansiktsvisir på Södersjukhuset

Bild 1 av 5
Foto: Maria Stockhaus/Privat
Bild 2 av 5
Foto: Maria Stockhaus/Privat
Bild 3 av 5
Foto: Maria Stockhaus/Privat
Bild 4 av 5
Foto: Maria Stockhaus/Privat
Bild 5 av 5
Foto: Pomme van Hoof/Privat

Kontorsmaterial omvandlades till skyddsutrustning på Södersjukhuset när ansiktsvisiren började sina.

– Vi producerade 1.463 i fredags. Sedan tog det elastiska bandet slut, säger Maria Stockhaus som jobbar med innovation på sjukhuset.

På Södersjukhuset har bristen på utrustning lett till att egna ansiktsvisir tillverkats av kontorsmaterial. På fredagen producerades 1.463 visir som just nu testas i verksamheten.

– Vi, tillsammans med medicintekniska avdelningen, blev inkallade på ett möte i onsdags hos vd:n. De berättade att engångsvisiren börjar bli en bristvara och bad oss om förslag på tillverkning till förmiddagen därpå, säger Maria Stockhaus som jobbar med innovation på Södersjukhuset.

Hon och hennes kollegor arbetade hela dagen och kvällen. De hittade 3D-ritningar och förslag på material som går att använda i tillverkningen.

– Vi hittade bland annat 1.000 OH-papper i förrådet. Sedan prövade vi modellförslag på kolleger och undersökte huvudstorlekar bland annat, säger Maria Stockhaus.

På torsdagen hade de 20 stycken ansiktsvisir klara, som testades under natten. Parallellt planerades en produktionslina.

På fredagen startade sedan produktionen. Nio elever från Karolinska institutet var på plats för att hjälpa till.

– Vi producerade 1.463 i fredags. Sedan tog det elastiska bandet slut.

Hur väl skyddar de?

– Eftersom det är droppsmitta skyddar man ögon näsa mun från sådana droppar.

Visiren används av sjukvårdspersonalen under helgen och ska utvärderas på måndagen. Det är ännu inte beslutat om fler visir eller annan utrustning ska tillverkas.

– Det har vi inte diskuterat i nuläget, men som jag förstår är det bristvara, så andra jobbar på det. Framför allt skyddsförkläden, det vet jag att det håller på att ta slut, men även maskerna, säger Maria Stockhaus.

Hon säger att hon fått mycket positiv respons på visirtillverkningen.

– Nästan alla regioner verkar tänka på att ta fram eget material nu. Det är jättemånga som vill stötta och hjälpa till. Nu håller vi på att ta fram tydliga instruktioner som vi hoppas kunna sprida om helgens utvärdering är positiv. Så att alla kan göra detta.