Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Körsbären blommar och fåglarna sjunger

På tisdagen kom våren till i Stockholm. I Kungsträdgården har blommorna på några av körsbärsträdens grenar slagit ut och på flera håll i staden har fågelsång hörts. Men redan i helgen förväntas vintern slå till och då är blommorna ett minne blott.

När vädret är märkligt varmt händer det att vårblommorna slår ut mitt i vintern.

I Kungsträdgården har redan rosa blommor börjat slå ut på några av de berömda körsbärsträden.

– Det tar lång tid för ett träd att utveckla en knopp som sedan går i blom. Den här vintern har det varit varmt tillräckligt länge för att det ska vara möjligt med blomning mitt i vintern, säger professor Peter Hambäck vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet.

Till helgen spås det bli snö och minusgrader i Stockholm, vilket tar kål på blommorna.

– Sannolikt kommer de här grenarna inte att blomma igen senare i vår. Trädet hinner inte utveckla nya knoppar i tid, fortsätter han.

På flera håll i Stockholm har fåglarna redan börjat sjunga.

– Många flyttfåglar brukar hålla sig kvar så länge som möjligt. De stannar så länge de kan överleva. Blir det för kallt så dukar de under eller beger sig till Danmark eller till de brittiska öarna, säger Dennis Kraft, ordförande i Sverige Ornitologiska Förening.

– Vinterns värme gör att de har piggnat till och börjat sjunga. De har redan börjat markera revir inför häckningen som normalt sker längre fram på våren, fortsätter Dennis Kraft.

De fåglar som stannar kvar i Sverige under milda vintrar är till exempel rödhakar, koltrastar och starar.

Däremot har redan gökar och rovfåglar för länge sedan begett sig till Afrika.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.