Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 00:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kortare-kotid-till-hyresratt-pa-grund-av-pandemin/

STHLM

Kortare kötid till hyresrätt på grund av pandemin

Coronapandemin kortar kötiderna till en hyresrätt
Coronapandemin kortar kötiderna till en hyresrätt Foto: Hasse Holmberg/TT

Coronapandemin gör att det går snabbare att få en lägenhet via Bostadsförmedlingen i Stockholm. När lägenheterna förmedlas utan visning hoppar många med lång kötid av. Genomsnittlig kötid för en hyresrätt är nu 9,6 år.

Bostadsförmedlingens senaste statistik visar att kötiden för en vanlig hyresrätt nu är lägre än på fyra år. I dag krävs i snitt 9,6 år för att få ett förstahandskontrakt i regionen, vilket är cirka ett år kortare än förra året.

Enligt Bostadsförmedlingen är anledningen sannolikt att få lägenheter under pandemin visas fysiskt. Därför tackar många med lång kötid nej sent i processen och erbjudandet går därför vidare till personer med färre år i kön.

Trendbrottet är tydligt och gäller både nyproduktion och äldre lägenheter, enligt Bostadsförmedlingen.

Hittills i år har 11.598 lägenheter förmedlats, vilket är rekord. Det beror både på att fler bostadsägare anslutit sig men också att fler befintliga hyresgäster flyttar från sina lägenheter.

Bostadskön fortsätter dock att växa. Den sista augusti i år stod 695 999 personer i kö, drygt 21.000 fler än vid årsskiftet.

Läs mer: Nytt rekord - nu står 674 720 i bostadskön

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt