Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Korttidskontrakten har fördubblats på sex år

Foto: Johan Heikensten

Allt fler lägenheter i Stockholms län hyrs ut med begränsade hyreskontrakt utan besittningsskydd. Antalet korttidskontrakt har mer än fördubblats på bara sex år. Mer än var tionde bostadsförmedlad lägenhet i Stockholm har i dag begränsad hyrtid.

På kort tid har antalet lägenhetskontrakt med begränsad hyrtid mer än fördubblats hos Bostadsförmedlingen, från 624 stycken 2009 till 1.255 kontrakt under förra året.

– Vi har startat samarbete med en del nya fastighetsägare, bland annat med SHIS som hyr ut genomgångslägenheter för vuxna. Jag tror också att det är fler fastighetsägare som uppfattat att vi har möjlighet att förmedla korttidskontrakt hellre än att lägenheterna står tomma medan de renoverar, säger Mona Lindén, förmedlingschef på bostads­förmedlingen i Stockholm.

När hyresvärden hyr ut på korttidskontrakt har hyresgästen även avstått besittningsskydd, vilket beslutas av hyresnämnden. Hyresgästen behåller samtidigt sin tid i kommunala bostadskön.


Personligen tycker jag att det är bra att man renoverar miljonprogrammet, säger Awad Hersi (MP). Foto: Anders Wiklund/TT

 Den stora ökningen av korttidskontrakten står Stockholms kommunala bostadsbolag, framför allt Svenska Bostäder och SHIS för. Men även bland privatvärdar ökar uthyrningen med korttidskontrakt, både i Stockholms innerstad och i förorterna. För Svenska Bostäders del rör korttidskontrakten framför allt uthyrning på Järvafältet som startade 2010. Innan dess hade bostadsbolaget inga korttidskontrakt i området men 2014 tecknade bolaget 135 korttidskontrakt i Järva.

– Bakgrunden till korttids­kon­trakten är upprustningsarbetet som vi kom i gång med 2010, och att vi behöver evakueringsbostäder när vi bygger om. För att de inte ska stå tomma i mellantiden har vi lämnat dem till bostadsförmedlingen, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

Men när så många som 140 familjer i ett område hyr på korttids­kontrakt samtidigt har det uppstått problem. I början av juli protesterade boende i Tensta när 35 hyres­gäster hamnade i bostadskris då deras korttidskontrakt gick ut, och de inte kunde hitta en bostad, trots många år i kommunala bostadskön.

Nu har stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta fått gripa in för att hitta lägenheter till ett antal barnfamiljer. Stadsdelsförvaltningen har ett 20-tal lägenheter som familjer som placerats på vandrarhem och haft korttidskontrakt kommer att kunna hyra av stadsdelsförvaltningen.

– Personligen tycker jag att det är bra att man renoverar miljonprogrammet. Men när det är alldeles för många familjer som bor på korttidskontrakt så blir det ett socialt problem. Genom det här har vi lindrat en akutsituation, men problemet är att det inte har byggts tillräckligt många hyresrätter, säger Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Nu måste vi fundera på hur man kan hantera korttidskontrakten för det har varit många personliga trage­dier med männis­kor som inte vet var de ska ta ­vägen

Svenska Bostäder begrundar nu den krisartade situation som uppstod tidigare i somras. Samtidigt menar vd Pelle Björklund att modellen med korttidskontrakt har tillämpats av fastighetsägare i flera decennier.

– När vi hyr ut på korttids­kontrakt är ju tanken att vi gör något bra eftersom det ger möjlighet för människor att bo där. Det är ju inte bra att det står tomma lägenheter när vi har så stor bostadsbrist. Men nu måste vi fundera på hur man kan hantera korttidskontrakten för det har varit många personliga tragedier med människor som inte vet var de ska ta vägen, säger Pelle Björklund.

Hur ska ni göra då?

– En sak är att mycket tidigare ha en beredskap för att hjälpa familjer, och att informera stadsdelsförvaltning och socialtjänst i god tid så att det inte smäller till på avflyttningsdagen.


På kort tid har antalet lägenhetskontrakt med begränsad hyrtid mer än fördubblats hos Bostadsförmedlingen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även Hyresgästföreningen kopplar den stora ökningen av korttids­uthyrning till de många renoveringar som pågår i Stockholms län just nu – cirka 120 större upprustningar av sammantaget 3.500 lägenheter. Men en renovering behöver inte innebära evakuering, enligt Hyresgästföreningen, som anser att upprustningen ofta är alltför aggressiv.

– Det finns exempel på när hyresgäster kan bo kvar i stället och att man gör mindre reparationer, men över längre tid, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgäst­föreningen.

– Då behöver folk inte flytta och då behöver man inte håller på med korttidskontrakt heller Det är olyckligt att det blir så här, säger han.

Tidigare artiklar.Korttidskontrakt i Stockholm

• Många hyresgäster i Tensta har flyttat ut sedan deras korttidskontrakt med Svenska Bostäder gått ut i slutet av juli. Men åtta familjer har ingenstans att ta vägen och bor därför kvar.

• Under måndagen demonstrerade boende i Tensta mot att 35 barnfamiljer som bott på korttidskontrakt under onsdagen måste lämna lägenheterna inför en planerad renovering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.