Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kostnaden-for-stockholms-coronatester-ar-redan-uppe-i-en-halv-miljard/

STHLM

Kostnaden för Stockholms coronatester är redan uppe i en halv miljard

”I början var rädd och orolig för att bli smittad, men nu känner jag bara att jag gör samhället en tjänst”, säger Zeynab Salad.
”I början var rädd och orolig för att bli smittad, men nu känner jag bara att jag gör samhället en tjänst”, säger Zeynab Salad. Foto: Magnus Hallgren

Över 550.000 stockholmare har nu testat sig för coronaviruset och kostnaden har redan passerat en halv miljard. Statistiken visar att hela 16 procent har antikroppar mot viruset.

– Vi är i en helt annan liga än de flesta städer i världen, både i antal test och antal positiva, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.

En strid ström av bilar rullar in mot drive-in teststationen vid Karolinska i Solna. Besökarna med misstänkt covid-19 får inte kliva ur bilen. Testkiten levereras genom nedvevade rutor för självprovtagning.

– Vi tar emot ett hundratal patienter om dagen, testerna för pågående Covid-19 är ungefär lika många som i juli. Men antikroppstesterna som tas på sjukhuset har minskat dramatiskt, från uppemot 800 om dagen till nu max 200, säger Zeynab Salad, läkarstudent som delar ut prover.

Drive-in stationen i Solna är en av nio utspridda över länet, de flesta står vid sjukhus och Lidl-butiker.

– Det är inte alla handlare som vill ha teststationer, de är rädda för att smitta ska spridas, till och med vissa kommuner har varit svåra. För oss har det varit viktigt att vara spridda överallt för att undvika risken att inte nå ut till alla målgrupper, därför finns informationen på många språk, säger Claes Ruth, funktionschef på Karolinska Universitetslaboratoriet.

Region Stockholm var tidigt ute i mitten av juni med att erbjuda gratis tester till alla och antikroppstester finns på ett 80-tal platser. De flesta väljer att få självtestet för covid-19 (PCR-test) hemskickat och hämtat med taxi. Totalkostnaden för proverna under de första tio veckorna ligger redan på drygt en halv miljard kronor och schablonersätts av staten. Ett PCR-test ersätts med 1.400 kronor och antikroppstest med 750 kronor.

Över 550.000 stockholmare har hittills testat sig mellan 15 juni till 25 augusti.
Över 550.000 stockholmare har hittills testat sig mellan 15 juni till 25 augusti. Foto: Magnus Hallgren

– Alla kostnader, inklusive taxi, täcks av schablonen. Vi vill inte att sjuka ska åka kollektivtrafik, därför skickar vi hem testerna, eller vill att man tar egen bil till drive-in stationerna, säger Claes Ruth.

Regionen vill att så många som möjligt med förkylningssymtom ska testa sig. I dag finns bara begränsningen att en person inte får ta mer än två test under en treveckorsperiod. Regionen skulle redan nu vilja ha besked från regeringen om ersättningen efter nyår så man vet vad man ska rigga för.

– Det är extremt svårt att förutspå hur många som kommer att vilja testa sig beroende på hur pandemin utvecklar sig, vissa kanske behöver ta ett test igen i höst. Vi har skyldighet att möjliggöra det och så här långt har vi klarat det. Vi har kapacitet för större efterfrågan än nu, säger Claes Ruth.

Sedan mitten av juni har över 550.000 personer i region Stockholm testats för både antikroppar och pågående covid-19 infektion enligt statistik som DN begärt ut. Resultatet visar att 16,1 procent har antikroppar, vilket är bland det högsta i världen.

– Man har sett antikroppsnivåer på uppemot femton procent i New York, och i Madrid med omnejd samt i vissa delar av norra Italien. Men i Danmark och Norge till exempel är det ju bara några få procent, säger Jan Albert, professor i mikrobiologi och smittskydd vid Karolinska institutet.

”Det är extremt svårt att förutspå hur många som kommer att vilja testa sig beroende på hur pandemin utvecklar sig, vissa kanske behöver ta ett test igen i höst”, säger Claes Ruth på Karolinska.
”Det är extremt svårt att förutspå hur många som kommer att vilja testa sig beroende på hur pandemin utvecklar sig, vissa kanske behöver ta ett test igen i höst”, säger Claes Ruth på Karolinska. Foto: Magnus Hallgren

Den höga andelen positiva av drygt 400.000 testade innebär dock inte att Stockholm har uppnått flockimmunitet.

– Nej, det är ingen som riktigt vet vilken andel positiva antikroppstester som krävs för att man ska få en minskad smittspridning på grund av immunitet. Först sade man 60 procent, sedan kom beräkningar kring 43 procent. Det finns också stor osäkerhet om hur T-cells immunitet kan påverka, säger Jan Albert.

Hur länge immuniteten hos personer med antikroppar varar är också oklart.

– Det är olika för olika infektioner hur starkt skyddet blir och skiljer sig också från person till person. Folkhälsomyndigheten har sagt ett halvår, det är väl rimligt att tro att det varar minst så länge, men det kommer säkert att variera, säger Jan Albert.

Han menar att det stora värdet med bred antikroppstestning är att invånarna med lite större trygghet kan umgås med föräldrar och äldre personer och gå till jobbet om man har antikroppar och att den även ger kunskap om virusläget i Stockholmsregionen.

– Men när det gäller att förhindra och bryta smittkedjor är det ju PCR-testerna för pågående infektion som är relevanta. Region Stockholm har nu bestämt sig för att även smittspåra personer som testats positivt, vilket jag tycker är bra, säger Jan Albert.

”Det är ingen som riktigt vet vilken andel positiva antikroppstester som krävs för att man ska få en minskad smittspridning på grund av immunitet”, säger Jan Albert, professor vid Karolinska institutet.
”Det är ingen som riktigt vet vilken andel positiva antikroppstester som krävs för att man ska få en minskad smittspridning på grund av immunitet”, säger Jan Albert, professor vid Karolinska institutet. Foto: Magnus Hallgren

Statistiken visar att 6,6 procent av de cirka 144.000 stockholmare som testat sig för pågående covid-19 smitta var positiva när de testade sig. Även det är högt internationellt sett. Fler kvinnor än män har testat sig, framför allt bland äldre, trots att män drabbas hårdare av viruset. En av orsakerna tros vara att de vårdyrkesgrupper som tidigare prioriterades domineras av kvinnor.

Andelen positiva PCR-prov har minskat de senaste veckorna, vilket överensstämmer med minskningen av både vårdtryck och antal dödsfall. Vad som händer framåt är svårt att veta.

– Även om det är flera hundratusen tester så är det inget slumpvis urval av stockholmare, därför kan det förändras över tid. De som hade mest misstanke om smitta kanske testade sig tidigt. Därför är det väldigt svårt att dra benhårda slutsatser av förändringarna, säger Jan Albert.

Hur tillförlitligt är det att människor testar sig själva?

– PCR-tester är väldigt känsliga och tillförlitliga när de utförs av kvalitetssäkrade laboratorier. Men en av de största riskerna för att inte fånga en infektion är att man misslyckas med provtagningen och det är ju en större risk om man gör det själv, säger Jan Albert.

I veckan kom uppgiften om att 1.875 tester för pågående covid-19 i region Stockholm visat felaktigt positiva svar. Men det är inget som påverkar testviljan vid drive-in stationen utanför Karolinska i Solna där lunchrusning pågår.

– Jag har fullt förtroende för de här testerna. Och jag är inte orolig för utvecklingen. Det tragiska i sammanhanget är att Sverige valde en egen väg som nu ändå visar sig mynna ut att vi kanske inte får en andra våg som ute i Europa där man stängt ned totalt. Det verkar som att vi har absorberat viruset i samhället på något sätt, hur hemskt det än låter, säger Johan Nyrén som väntar på sin tur.

”Jag har fullt förtroende för de här testerna”, säger Johan Nyrén som väntar på sin tur.
”Jag har fullt förtroende för de här testerna”, säger Johan Nyrén som väntar på sin tur. Foto: Magnus Hallgren

Hans sjuåriga dotter Ingrid kom hem med halsont och hosta redan första skoldagen och ska nu testas. Hon kämpar hårt med att få provstickan ända in i svalget utan kväljningar, till slut lyckas föräldrarna ta provet under tungan, ett alternativ som används på barn.

– Vi tror att det kanske är vanlig halsfluss, men vi åkte hit för säkerhets skull för att testa. Vi har haft covid-19, både jag och min fru, vi gjorde antikroppstest i juni. Jag hade vanliga influensasymptom, men min fru var värre. Hon var på sjukhus en sväng med andningssvårigheter, men klarade sig, säger Johan Nyrén.

Han lämnar det förseglade provröret i en påse till Zeynab Salad som skickar det till labbet för analys inom 48 timmar. Hon har haft det stressigt under passet men trivs med sitt extrajobb.

– Det känns bra att jobba här. I början var rädd och orolig för att bli smittad, men nu känner jag bara att jag gör samhället en tjänst, säger Zeynab Salad.

Läs mer: Antikroppstesterna kostar staten 2 miljarder

Ämnen i artikeln

Karolinska
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt