Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kostnaderna-for-digital-vard-okar/

STHLM

Kostnaderna för digital vård ökar

Foto: Jessica Gow/TT

Region Stockholms nota för vårdtillfällen hos nätläkare uppgick till över 200 miljoner kronor 2019. Nu – i coronatider – ökar samtalen och därmed kostnaderna.

Samtidigt vill den digitala vårdtjänsten Kry öppna tio vårdcentraler i Stockholm under 2020. Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt ser inget tak på hur många som kan lista sig hos dem.

Stockholmarna är de svenskar som mest av alla nyttjar den digitala vården. Från januari 2018 och framtill nu står stockholmarna för närmare 500.000 digitala vårdtillfällen.

Toppar listan gör invånarna i Tyresö kommun där medborgarna står för flest vårdtillfällen per 1.000 invånare. Följer gör Sundbyberg, Lidingö, Vaxholm, Nacka och Stockholm.

En bedövande majoritet av samtalen går till digitala vårdtjänster som drivs av privata bolag. Deras framgångar har drivit på utvecklingen – de flesta regionerna har satsat på egna digitala vårdtjänster – som till exempel i Stockholm där appen ”Alltid öppet” – kanske på grund av corona – nu fått sitt definitiva genomslag. Antalet genomförda videomöten har, som DN redan berättat, tiodubblats under de senaste månaderna. 2019 genomfördes totalt 21.000 videomöten. Hittills i år har man redan haft 63.700.

När det gäller samtalen till de redan etablerade nätläkareföretagen har de nästan fördubblats, från runt 45.000 samtal i månaden till 85.000 samtal i mars.

– En bra och viktig avlastning för vården i dessa tider, konstaterar Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd (M) i Region Stockholm.

Sveriges kommuner och regioner, Skr, kommer senare i veckan presentera en total bild och analys av över samtliga regioners kostnader för nätläkarbesöken. Siffrorna är ännu inte offentliga.

Samtidigt vill Kry, som är den dominerande aktören på den digitala vårdmarknaden, etablera sig i fysisk form i Stockholm. På onsdagen fattar regionens avtalsutskott beslut om att ge företaget Digital Medical Supply AB, som ligger bakom vårdappen Kry, godkännande att inom vårdvalsområdet husläkarverksamhet öppna en mottagning på Östermalm i centrala Stockholm.

– Vi har alltid velat erbjuda allt åt alla inom primärvården. Nu kommer vi att kunna det, säger Sverigechefen Erik Hjelmstedt.

Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, ser fram emot att etablera verksamheten fysiskt i Stockholm. ”Vi har alltid velat kunna erbjuda patienten allt inom primärvård”, säger han.
Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, ser fram emot att etablera verksamheten fysiskt i Stockholm. ”Vi har alltid velat kunna erbjuda patienten allt inom primärvård”, säger han.

Den ska ligga på Sibyllegatan i Stockholm och inom kort har man konkreta planer på ytterligare en vårdcentral i centrala Stockholm samt en mottagning i Sickla, Nacka.

– Innan året är slut hoppas vi ha öppna tio olika mottagningar i Stockholm. De kommer att vara lite olika stora och ha lite olika inriktningar. På så sätt blir vi en ännu mer integrerad del av vården i Stockholm, och vi kommer att kunna erbjuda det mesta, säger Erik Hjelmstedt.

Tobias Nässén, (M) vård- och valfrihetsregionråd, är mycket glad över att Kry vill etablera sig fysiskt i Stockholm.

– Det ökar utbudet, valfriheten och tillgängligheten av vård till ett Stockholms som hela tiden växer. Det kommer även främja kvaliteten på sikt, anser han.

Tobias Nässén, (M) vård- och valfrihetsregionråd mi Stockholm, är mycket positiv till att Kry etablerar sig fysiskt i Stockholm.
Tobias Nässén, (M) vård- och valfrihetsregionråd mi Stockholm, är mycket positiv till att Kry etablerar sig fysiskt i Stockholm.

Hur planerna för vårdcentralen/husläkarmottagningen på Sibyllegatan konkret ser ut vill inte Krys VD berätta och bilagorna till ansökan om tillståndet är sekretessbelagda.

– För oss är det alltid digitalt först, det gäller fortfarande. Men när vi nu etablerar oss även fysiskt så kan fortsätta möta patienter digitalt och vid behov även möta patienterna, säger Erik Hjelmstedt.

Han ser inget tak för hur många som kan lista sig hos Kry:s framtida mottagningar. Man har sedan 2018 mottagningar i Lund och Malmö, Förra året köpte man en vårdcentral i  Nyköping. Sammanlagt är 11.500 patienter listade där.

– För mig är det fullständigt främmande att prata om ett tak för antalet patienter som kan lista sig så länge man kan ta hand om de som gör det och upprätthålla vård med hög kvalitet, svarar Erik Hjelmstedt på frågan om hur många patienter Kry bedömer att de kan ta emot på sina framtida vårdcentraler.

I och med att man nu tecknar avtal om en fysisk mottagning i Stockholm blir man en del av regions Stockholms ordinarie vådutbud och avtalsvillkor.

– Även det är positivt. Vi kan ytterligare minska kostnaderna för de som ringer Kry och hittills har debiterats oss enligt det så kallade utomlänsavtalet. Dessutom kan vi fördjupa uppföljningarna och kvalitetsarbete, säger Tobias Nässén.

Han understryker också att Kry har den erfarenhet och kompetens som han tror kommer prägla Vårdsverige: det digitala mötet mellan läkare och patient.

För att ge en tydlig politisk signal om att det här är det politiken vill kommer Kry (andra andra aktörer som etablerar sig på marknaden) få 50 procent mer i ersättning per faktiskt vårdbesök under de första 12 månaderna. det gäller upp till 4.000 listade patienter.

För varje listad patient utgår också en årlig ersättning – oavsett om denne söker vård eller ej. Den ersättningen baseras på den listades ålder, dess hälsa (baserad på vilken vård man fått den senaste 18 månaderna) samt på ett socioekonomsikt index. Som lägst ligger ersättningen på knappa 1.000 kronor, som högt uppemot 4.000 kronor. I Stockholm är 90 procent av alla listade hos någon vådcentral – 18 procent av dem uppsöker aldrig sjukvåden.

Ser du någon risk att det ökade utbudet leder till överkonsumtion av vård?

– Jag tror inte att patienter söker läkare i onödan. Vi ska ha en bra tillgänglighet och kunna erbjuda vård på rätt vårdnivå, svarar Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd (M) och fortsätter:

– Samtidigt finns det givetvis en diskussion om vad som är en bra egenvård och vad som är vård som ska ersättas med skattebetalarnas pengar. Nu får vi bättre möjligheter att följa upp det.