Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kötiden för bostad blir bara längre

11,7 år är den genomsnittliga kötiden i Svedmyra. För fyra år sedan var kötiden 5,7 år.
11,7 år är den genomsnittliga kötiden i Svedmyra. För fyra år sedan var kötiden 5,7 år. Foto: Hannes Holmström

På fem år har den genomsnittliga väntetiden i bostadskön i Stockholms stad ökat med 50 procent. 2009 var snittkötiden hos Bostadsförmedlingen 5,7 år, i fjol var den 8,4 år.

Så lång är bostadskön – hela listan (PDF)

Snittkötiderna har ökat i hela ­l­­ä­net, visar en rapport från Vänsterpartiet Storstockholm. Den bygger på uppgifter från de kommunala bostadsförmedlingarna.

– Det är fullständigt oacceptabelt långa kötider i Stockholms län – och de tycks öka ju längre tiden går. Det går inte snabbt att få en bostad någonstans, säger Seluah ­Alsaati, ordförande i Vänster­partiet Storstockholm.

I miljonprogramsförorten Tens­ta var den genomsnittliga kötiden 2009 3,1 år – i fjol var den 5,6 år. I Vaxholm har snittväntan ökat från 2,7 år 2009 till 6,6 år 2013.

Genomsnittstiden för hela länet ligger på 7,7 år för de bostäder som Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar. Kötiderna sträcker sig från drygt två år i Nykvarn till nästan tolv år i Solna.

Kön varierar stort mellan olika områden i kommunerna. I Sundbyberg är till exempel kötiden via förmedlingen Förvaltaren 3–5 år för bostäder i Rissne och Hallonbergen, medan den är 20–30 år för centrala Sundbyberg. I Stockholm är den kortaste kötiden så lång som 4,4 år i Vinsta medan den är cirka 16–17 år på Södermalm, Kungsholmen och i Vasastan. På Östermalm förmedlas så få lägenheter att Bostadsförmedlingen inte presenterar någon statistik.

– Det är en av de allra viktigaste frågorna, att alla ska ha ett hem de kan trivas med och har råd att bo. Det är rimligt att den som är 18 år ska kunna flytta hemifrån och att man ska ha en bostad när man studerar, säger Seluah Alsaati.

I den senaste budgeten satsar Vänster­partiet tre miljarder i investeringsstöd på nybyggnation av hyres­rätter. Seluah Alsaati menar att det är ”av yttersta vikt” att styra om bostadsbyggandet mot fler hyres­rätter som alla har råd med.

– Vårt mål – långsiktigt – är att det inte ska ta mer än ett par månader att få ett förstahandskontrakt.

Bostadsförmedlingen i Stockholm redovisar inte siffror när antalet förmedlade bostäder i en kommun under ett år understiger 20 till antalet. I Danderyd finns inga uppgifter om förmedlade hyresrätter mellan 2009 och 2013. I Vallentuna finns inga uppgifter efter 2009 och i Täby saknas uppgifter på förmedlade lägenheter förra året.

– Vissa rika kommuner förmedlar i stort sett inga lägenheter alls. Men politikerna kan påverka det, de kan uppdra åt allmännyttan – där den finns – att bygga och de kan på förhand bestämma hur hög hyran får bli. De kan använda markpolitiken och sälja till det bolag som lovar bygga så att sluthyran blir så låg som möjligt, säger Seluah Alsaati.

Borgarrådet Joakim Larsson (M), som är ordförande i exploateringsnämnden, är inte förvånad över att bostadskön växer.

– Stockholms attraktivitet ökar, fler flyttar hit. Det är därför vi har fattat beslut om att bygga 140 000 nya bostäder, säger han.

Enligt Joakim Larsson gick 72 procent av de markanvisningar staden fördelade förra året till hyreslägenheter, inklusive studentbostäder. Däremot anser han inte att kommunala bostadsbolag ska ha en gräddfil. Han påpekar också att Stockholms stads bostadsförmedling slog rekord i antalet förmedlade lägenheter 2012, och att den 2013 fick in fler lägenheter från privata fastighetsägare än någonsin tidigare.

Joakim Larsson förklarar också de ökande snittkötiderna med att även den som bor i, till exempel, Göteborg numera kan köa hos Stockholms bostadsförmedling – och att avgiften har sänkts flera gånger.

– Och många använder bostadskön som en försäkring. De i kön som aktivt vill ändra sitt boende är 70 000–80 000, och omkring 35 000 av dem har inte förstahandskontrakt eller ett fungerande ­boende, säger Joakim Larsson.

Fakta: Bostäder i Stockholm

Under 2013 förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 10 079 bostäder, en minskning med 3 procent jämfört med toppåret 2012. Av dem förmedlades 8 149 till bostadskön, 1 278 till internkön, 586 som förturs-, försöks- och tränings- samt evakueringslägenheter samt 66 trygghetsboenden.

53 procent av lägenheterna kom från stadens bostadsbolag, 41 procent från privata fastighetsägare och 6 procent från övriga kommuners bostadsbolag. Antalet inlämnade lägenheter från privata fastighetsägare ökade till 4 143.

Antalet kunder i bostadskön uppgick vid årsskiftet till 431 144 vilket innebär en nettoökning under året med 32 457 personer.

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.