Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kraftig-explosion-i-bostadshus-i-stockholm/

STHLM

Kraftig explosion i bostadshus i Stockholm

01:30. Polisen säger att explosionen i Stockholm i natt var en av de kraftigaste i regionen: Det är en slump att ingen skadades.

Polisen har fått in en mängd tips och iakttagelser efter den kraftiga explosion som inträffade natten mot måndagen i en hyresfastighet på Östermalm i centrala Stockholm. 

– Det var en ren lyckträff att ingen skadades, säger Erik Widestrand, polisområdeschef i City.

Polisen söker fler vittnen och undersöker nu eventuella samband med tidigare händelser i området.

Explosionen var sannolikt den kraftigaste som någonsin ägt rum i Stockholmsområdet, enligt polisen.

Den inträffade på Gyllenstiernsgatan på Östermalm vid 01-tiden natten mot måndagen. Smällen hördes flera kilometer bort och orsakade omfattande skador på flerfamiljshuset samt på fordon som stod parkerade i närheten. Efteråt täcktes ett stort område av glassplitter och bildelar. Adressen ligger cirka hundra meter från tv-huset på Östermalm i Stockholm.

– Alla väggar skakade och fönstren krossades så det blev korsdrag i hela lägenheten, säger en boende till DN.

Vid 13-tiden på måndagen höll polisen en presskonferens där man bedyrade att man gör allt man kan för att förhindra ytterligare sprängningar. Man ser inga samband med den sprängning som inträffade i Uppsala senare samma natt, men har ändå etablerat ett samarbete med polisregion Mitt. Även Säkerhetspolisen och den särskilda insatsen Rimfrost är inkopplade.

– Vi ser dock inga som helt tecken på att det här skulle handla om ett terrorattentat, säger Erik Widstrand, polisområdeschef i City.

 

Bild 1 av 2 Explosionen orsakade omfattade skador på byggnaden.
Foto: Mickan Palmqvist
Bild 2 av 2
Foto: Mickan Palmqvist

Enligt honom har man fått in en rad vittnesmål och ”intressanta uppgifter” som kommer att vara polisen behjälplig i den fortsatta utredningen. Vilken typ av uppgifter det handlar om vill inte polisen gå in på, men Erik Widestrand bekräftade att man undersöker om det kan finnas samband med tidigare händelser som inträffat i området. För en kort tid sedan brann till exempel en bil nära adressen.

– Vi har redan och kommer att fortsätta genomföra ett stort antal förhör. Vi finns även fortsatt på plats för att finnas till hands för allmänheten om man vill ha kontakt med oss och lämna tips.

De boende i fastigheten fick evakueras i nattkläder när detonationen inträffade. De är fortsatt evakuerade, något som Stockholm stad ansvarar för. Först när Räddningstjänsten bedömt att det är säkert att ta sig tillbaka till huset kommer de boende att få komma in i huset. Polisen kan i nuläget inte uttala sig om eventuell rasrisk på grund av de omfattande skadorna på fastigheten.

De tekniska undersökningarna pågår fortfarande och polisen kan inte svara på vad som detonerade eller var detonationen inträffade.

– Vi har en rad tänkbara scenarier och vi undersöker dem, mer än så kan vi inte säga i nuläget, konstaterar Erik Widestrand.

 

Porten slogs ur sina gångjärn och ligger på gatan. Foto: Mickan Palmqvist

En reservofficer som bor mittemot byggnaden där detonationen inträffade fick sina fönster krossade och vittnar om en ”rejäl explosion och jag har hört många genom åren”.

Bombtekniker och kriminaltekniker arbetade vid platsen under måndagen och redan på morgonen kom de första glasmästarna dit.

Ett par i huset säger till DN att explosionen var hemsk, det värsta de någonsin hört. 

– Alla väggar skakade och fönstren krossades så det blev korsdrag i hela lägenheten. När vi evakuerats fick vi veta att det smällt inne i porten, men lyckligtvis är alla oskadda, säger en i paret.

– Omhändertagandet av polis, räddningstjänst, socialen och vårdpersonal var jättefint. Vi är chockade förstås och vår hund skakar och vi får inte komma hem på några dagar, men tack och lov kan vi bo hos släktingar.

 

Polis på platsen för explosionen under måndagsmorgonen. Foto: Mickan Palmqvist

Flera grannars uppgifter till DN talar för att explosionen skedde inne i trapphuset. Tryckvågen krossade inte bara fönster i närliggande fastigheter utan också inne på gården där porten slagits ur sina gängor och ligger på marken.

Göran Dåverstam bor en kilometer bort:

– Jag vaknade av ett kraftigt ljud som lät som att någon kastade något mot fönstren, men det var det ju inte såg jag på nätet sedan.

Fastighetsägaren till hyreshuset på Gyllenstiernsgatan var på plats tidigt på måndagsmorgonen.

– Jag kom precis hit. Det är hemskt att folk gör så här, säger Marie Atmer, vd på Ga-Fastigheter AB. 

Marie Atmer säger att de inte har någon förklaring till explosionen.

– Vi vet inte vad som har hänt, det får polisen utreda.

Har det framförts något hot som kan kopplas till ert företag?

– Absolut inte, säger Marie Atmer.  

Polisens tekniker arbetar vid fastigheten. Foto: Mickan Palmqvist

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen. 

Under 2019 skedde 27 bekräftade detonationer i Stockholmsregionen, det vill säga händelser om registrerats som allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning. 

Läs mer: Explosion i centrala Uppsala – område avspärrat

Polisen: ”Gärningsmännen tänker nog inte mycket på vilka det drabbar”