Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kraftig ökning av äldre väntar i Stockholms län

Other: Hasse Holmberg/TT

Antalet invånare som är över 80 ökar rejält i Stockholms län fram till 2025. I över hälften av kommunerna växer den gruppen med över 60 procent, visar ny statistik från Stockholms handelskammare. 

– Vi tycker att det pratas för lite om detta – det händer nu. Det är glädjande att vi lever längre, men politikerna måste fundera på hur de rent faktiskt ska få till det, säger Fredrik Torehammar, näringspolitisk expert på Handelskammaren.

Stockholms Handelskammare har tagit fram statistik med hjälp av SCB och räknat fram hur olika åldersgrupper utvecklas fram till och med år 2025 i Stockholms läns kommuner.

Det man ser är att kommunerna generellt växer, men framför allt att befolkningen i de äldre åldersgrupperna ökar rejält.

Läs mer: Regeringen lovar miljarder till pensionärer

Detta leder till ökade behov av olika typer av välfärdstjänster som riktas mot äldre, exempelvis hemtjänst, äldreboenden och nya tekniska hjälpmedel.

Det är glädjande att vi lever längre, men politikerna måste fundera på hur de rent faktiskt ska få till det.

– Vi ser en snabb ökning av antalet äldre. I Stockholms stad ökar gruppen 80+ med 10.428 personer till 2025. I dag bor 14 procent av de som är 80+ i ett särskilt boende i Stockholms stad, säger Fredrik Torehammar. 

Stockholms äldreborgarråd Clara Lindblom (V) är väl medveten om utvecklingen. Stadens äldreförvaltning gör årliga prognoser. Fram till 2040 har Stockholm dubbelt så många över 85 år som i dag.

– Det ställer väldigt stora krav på kommunen, säger hon.

Stockholm ska nu gå med i Världshälsoorganisationens nätverk Äldrevänliga städer, där medlemmarna förbinder sig att göra en flerårig handlingsplan för att få in ett äldreperspektiv i samhällsplaneringen.

Nästa år bjuds äldre stockholmare in till stora medborgardialoger, och får komma till tals i enkäter och telefonintervjuer.

– Om det är några som vet vad som behöver förändras i kollektivtrafiken och i den offentliga miljön så är det de äldre själva. Det kan vara en så enkel sak som parkbänkar att vila på, så att man själv kan ta sig till affären och handla, säger Clara Lindblom.

Stadens mål är att bygga 37 nya vård- och omsorgsboenden och 300 nya seniorbostäder om året till 2040. 400 seniorbostäder ska vara klara för inflyttning om två år.

Läs mer: Svenska pensionärer i Spanien: Vi har inga planer på att flytta tillbaka

– Vi har, när det gäller kompetensförsörjningen, ett omfattande utvecklingsarbete i hemtjänsten för att få undersköterskor att söka sig dit, stanna kvar och orka fortsätta jobba fram till pensionen, säger Clara Lindblom.

Den styrande majoriteten har också höjt kraven på de privata hemtjänstföretagen, som ska erbjuda kollektivavtalsliknande villkor och tjänstepension, och driver rätten till heltid.

– Många kvinnor jobbar deltid och har osäkra anställningsförhållanden, de är en viktig resurs, säger Clara Lindblom.

Vi har, när det gäller kompetensförsörjningen, ett omfattande utvecklingsarbete i hemtjänsten för att få undersköterskor att söka sig dit, stanna kvar och orka fortsätta jobba fram till pensionen.

På området ny teknik pågår en hel rad samarbeten, enligt henne. De handlar om allt från sensorer som märker om någon faller ur sängen eller inte rör sig till trapprullatorer, dosetter som larmar om man inte tar medicinen i tid och toaletter som hjälper till med intimhygienen.

– I dagsläget är produkterna ofta så dyra att vi inte kan använda dem i stor skala, men samarbetena handlar också om att bredda marknaden och få ner kostnaderna, säger Clara Lindblom. 

I andra kommuner i Stockholms län ökar åldersgruppen över 80 i ännu högre grad, procentuellt sett, än i Stockholms stad. I Värmdö ökar den med 91 procent, visserligen från en mycket lägre nivå än i Stockholms stad, men det innebär nästan en fördubbling av invånarna över 80 år, från knappt 1.300 i dag till 2.500 om åtta år.

– Det är inga enorma summor i absoluta tal, men en stor utmaning för Värmdö, säger Fredrik Torehammar.

Det alla politiker måste fundera på, menar han, är utbyggnad av särskilda boenden, tekniska hjälpmedel – som sensorer så att fler kan bo kvar hemma – och kompetensförsörjningen.

Läs mer: Inger, 85, är fånge i sitt eget vardagsrum

– Stockholms län står för nästan hälften av rikets ökning av personer i yrkesverksam ålder. Det är bra, kompetensförsörjningen till vård och äldrevård är en superviktig faktor, säger Fredrik Torehammar.

Välfärdsdiskussionen, anser han, har överskuggats av helt andra frågor. 

– Vi tycker att det är – jag skulle inte säga ett problem – men ett antal utmaningar att ta tag i, säger Fredrik Torehammar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.