Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kraftig ökning av salmonellasmittade katter

Other: Leif R Jansson/TT

Hela 136 salmonellasmittade katter har upptäckts i Stockholms län hittills i år. Det är hälften av alla fall i landet och nästan lika många som smittades i länet förra året. Nu varnar länsstyrelsen för att hålla katter nära fågelbord.

Ökning av salmonellafall bland katter är kraftig i hela landet och särskilt i Stockholms län. 2016 smittades 150 katter under hela året, och i år har redan 136 salmonellafall upptäckts. De flesta smittas av fåglar och mörkertalet antas vara stort.

– Katterna smittas vanligen när de jagar döda eller sjuka småfåglar eller kommer i kontakt med avföring från smittbärande fåglar.  Andra smittkällor är rått kött, smittat kattfoder, smågnagare eller smitta i miljön. Troligen finns varje år även ett stort antal katter som aldrig får en diagnos, säger Bodil Schöneberg, länsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholm.

Läs mer: Katter och småfåglar drabbade av salmonella 

Vissa katter får lätta symptom medan andra drabbas av svåra diaréer, aptitlöshet, feber, kräkningar och för vissa leder infektionen till döden. Den som misstänker salmonella bör uppsöka veterinär för avföringsprov och behandling.

Smittan kan överföras till människan om bakteriehalten är stor och det är viktigt med handhygien i kontakt med en sjuk katt eller dess kattlåda.

– Det bästa sättet att hindra katter från att bli smittade är att hålla dem borta från fågelbord. Det kan dock vara svårt i praktiken. Har du själv fågelbord, försök att hålla rent bordet och marken under. Tänk även på att småbarn inte ska leka i nära anslutning till fågelbord och andra fågelmatningsställen, säger Bodil Schöneberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.