Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kraftig ökning av uthyrning genom Airbnb

Under 2015 fördubblades stockholmarnas bostadsuthyrning genom sajten Airbnb. Men många grannar är oroliga när okända rör sig i husen och bostadsrättsföreningarna är rådvilla. Reglerna för korttidsuthyrning är oklara.

På senare år har det blivit allt vanligare att hyra ut sin bostad kortare perioder till turister. Oftast sker det via den amerikanska förmedlingssajten Airbnb, som växt explosionsartat på kort tid.

Under 2015 ökade stockholmarnas uthyrning genom Airbnb med 94 procent, i hela Sverige med 119 procent. Totalt 10.500 bostäder finns nu listade på Airbnb i Sverige. Drygt hälften av dem, 5.450, ligger i Stockholm.

Men osäkerheten är stor om vilka regler som egentligen gäller för att hyra ut sin bostad när man själv är bortrest. Den svenska lagstiftningen är inte anpassad efter den här typen av bostadsdelning.

Den som har en villa bestämmer själv och den som hyr sin lägenhet får knappast godkänt för korttidsuthyrning. Bostadsrätterna befinner sig i en gråzon.

Foto: Jeffrey Blackler / AlamyFoto: Jeffrey Blackler

En dom i Stockholms hyresnämnd i augusti 2015 har av många tolkats som att det aldrig är tillåtet att hyra ut sin bostadsrätt genom Airbnb. Men enligt hyresnämndens chef Anne Bratt Norrevik, som skrev beslutet, ska man inte tolka utslaget så.

– Det är ingen skillnad på att hitta en hyresgäst på Airbnb eller på Blocket. Det här var fråga om omfattningen av uthyrningarna i det specifika fallet. Det blev så kommersiellt. Det är inte tänkt att man bara ska tjäna pengar på uthyrningen. Man måste ha ett godtagbart skäl, säger hon.

Anne Bratt Norrevik ser dock inga hinder för att hyra ut genom Airbnb generellt – bara man ansöker om bostadsrättsföreningens tillstånd.

– Går föreningen med på det är det inga problem. Och en bostadsrättsförening kan vara hur generös som helst, även om det inte är så vanligt. Vi har inga synpunkter på det.

Men frågan är hur generösa bostadsrättsföreningarna vill vara. Många av dem känner en stor tvekan inför att tillåta korttidsuthyrningar och hör av sig till sina organisationer.

Hos Bostadsrätterna, med 6.700 medlemsföreningar, handlar frågorna ofta om en oro för att okända personer rör sig i trappuppgångar och entréer och att portkoder och nycklar kan komma på drift. Man upplever det som obehagligt.

– Vårt råd är att varje förening diskuterar igenom vilka regler som ska gälla för korttidsuthyrningar i just deras hus, säger Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna.

På Fastighetsägarna Stockholm, med både bostadsföretag och bostadsrättsföreningar som medlemmar, märker man också av det ökade intresset för hur korttidsuthyrningar ska hanteras.

– Vi hade ett fullsatt seminarium om Airbnb nyligen och får många frågor från våra bostadsrättsföreningar, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Stockholm.

Många av dem som hör av sig är rädda för vad utvecklingen med korttidsuthyrningar kan föra med sig medan andra ser det som en möjlighet.

– Jag tror att det är en generationsfråga. En förening med många unga medlemmar kanske tycker att det är bra med en tillåtande attityd. Det är alltid styrelsen som bestämmer, säger Marie Öhrström.

För bostadsrättsföreningen Trollkarlen 2 i Hägersten var det tryggheten som blev avgörande när man bestämde sig för att inte tillåta korttidsuthyrningar via Airbnb.

– Det känns som att vi skulle tappa kontrollen över vilka som rör sig i huset, säger Kent André i bostadsrättsföreningens styrelse.

Till en början lanserades bostadsdelningen Airbnb som ett ganska anspråkslöst sätt att bo på soffan hos varandra. Men nu har det också blivit ett sätt att dryga ut inkomsten.

”Se vad du skulle kunna tjäna”, skriver Airbnb till exempel på sin hemsida. Och för företaget är uthyrningarna en god affär. Airbnb tar 3 procent av varje uthyrningsersättning i avgift och värderas i dag till över 200 miljarder kronor.

Foto: Airbnb Det finns inga undersökningar om varför svenskar eller stockholmare hyr ut sin bostad via Airbnbn. Företagets Nordenchef Aja Guldhammer tror att de flesta gör det för upplevelsen:

– Vad vi hör från svenska värdar är att de hyr ut sitt extra utrymme för att träffa nya människor från hela världen. Men det är klart att en del av värdarna hyr ut av ekonomiska orsaker, säger hon.

Det senare bekräftas av företagets globala undersökningar. Enligt dem uppger 47 procent av uthyrarna att extrainkomsten hjälper dem att betala räkningarna.

I Köpenhamn hyr snittanvändaren ut sin lägenhet 22 dagar om året och får på detta sätt in i snitt motsvarande drygt 17.000 svenska kronor. Men Airbnb-marknaden i Köpenhamn är än så länge större än den i Stockholm.

Reglerna. Villa, inneboende, bostadsrätt – vad är det som gäller?

Den svenska lagstiftningen är inte anpassad för korttidsuthyrning av privatbostad via sajter som Airbnb och reglerna är oklara. Mest grundläggande är att hyresvärd eller bostadsrättsförening måste godkänna uthyrningen. Generellt gäller detta för korttidsuthyrning av bostäder:

Villa. Villägaren bestämmer själv. Regler finns för hyresnivåer men de är numera mycket generösa.

Bostadsrätt. Uthyrning kräver tillstånd från bostadsrättsföreningen. Enligt ett beslut från hyresnämnden Stockholm i somras är uthyrning inte tillåten om den blir för kommersiell och påminner om hotellverksamhet. Att tjäna pengar är inget godtagbart skäl för uthyrning, men har man ett annat skäl kan man ta ut en hög andrahandshyra.

Varje bostadsrättsförening bestämmer över sina regler och kan ha mer generösa regler än lagens bedömning.

Hyresrätt. Uthyrning kräver ”beaktansvärda skäl” och hyresvärdens tillstånd. Tveksamt om korttidsuthyrning skulle godkännas. Hyran får i princip inte vara högre än den förstahandshyresgästen betalar.

Att ha inneboende kräver inget tillstånd. Det räknas inte som andrahandsuthyrning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.