Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kraftig-oversvamning-i-blackeberg/

STHLM

Kraftig översvämning i Bromma

Bild 1 av 3
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 3
Foto: Eva Tedesjö
Bild 3 av 3
Foto: Eva Tedesjö

Stora vattenmassor vällde upp ur marken i vid Islandstorget i Bromma på lördagsmorgonen. Ett antal hus i anslutning till vägen har skadats. 

Länsväg 275 är avstängd i bägge riktningarna. 

– Vi vet inte när det är åtgärdat, det var lite mer komplicerat än vad man först trodde, säger Magnus Löfgren, pressjour på Trafikverket.  

Ur en havererad huvudvattenledning forsade stora vattenmassor upp från marken tidigt på lördagsmorgonen. Länsväg 275, eller Bergslagsvägen, stängdes av cirka 1,5 kilometer mellan Ängbyplan till Råckstavägen.

Ami Forslund bor på andra sidan Bergslagsvägen, och fick vada över korsningen för att köpa kaffe. Foto: Eva Tedesjö

Trafikverket uppmanar trafikanter att följa polisens anvisningar medan räddningstjänst på plats suger upp översvämningen.

– Vi håller fortsatt på att pumpa vatten bort från gator och hus. Vi räknar med att vara klara med det omkring 15.30, säger Christer Wahlström ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt. 

– Vi hjälper också försäkringsbolagen sköta restvärdesarbetet med att pumpa ur källare, svackor och andra ställen där vatten samlats. Vilka eventuella skador fastigheterna fått är en sak som de får utreda med sina försäkringsbolag.

Till en början var klockan 21.00 den preliminära prognosen för när trafikproblemet är avhjälpt. Men på lördagskvällen fanns det fortfarande mycket vatten på vägarna. 

– Prognos saknas, det var lite mer komplicerat än vad man först trodde. Men Stockholmvatten och driftområdet finns på plats och jobbar fortfarande med detta, säger Magnus Löfgren, pressjour på Trafikverket.

Varför var det mer komplicerat än vad ni trodde? 

– Det var för mycket vatten och prognosen höll inte, säger Magnus Löfgren.  

Enligt uppgift till TT ska ett 20-tal hus i anslutning till vägen ha skadats. Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall säger att grus och stenar har sköljts upp, och att gatan ser väldigt skadad ut, men även om kommunen gräver på ett ställe kan man släppa på trafiken bredvid.

– De som gräver på platsen är ganska vana, det händer nästan varje dag att en vattenledning brister eftersom att marken rör på sig. Nu var det ett väldigt oturligt ställe och det tog ovanligt lång tid att hitta rätt ledning för just där går fyra stycken, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.