Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Krav på folkomröstning fick underkänt

Antalet namn räckte inte till för ett folkinitativ till en folkomröstning om Botkyrkabyggens försäljning av fastigheter i Alby.

Valnämnden i Botkyrka underkände på torsdagen cirka 2 000 namnunderskrifter i namninsamlingen, och därmed uppnåddes inte kravet på att 10 procent av de röstberättigade skrivit på uppropet. När namnen på listorna kontrollerades krympte antalet namn dramatiskt.

– Vi har kontrollerat alla namn på listan mot befolkningsregistret. En del namn som förekommer vid flera tillfällen har räknats bort, en del som skrivit på är inte folkbokförda här, en del namn är för gamla, från oktober-november, och därför ogiltiga, en del har ofullständiga födelsedata eller personnummer, och en del är helt enkelt oläsliga, säger Lars Nyberg (S) ordförande i kommunens valnämnd.

För att ett folkinitiativ till folkomröstning ska väckas krävs att 10 procent av de röstberättigade skriver på uppropet.

– Nu föll i runda tal 2 000 namn bort, vilket betyder att cirka sju procent av de röstberättigade skrivit under, säger Lars Nyberg.

Valnämndens beslut var enhälligt, men vänsterpartisten Mats Einarsson ställde ett tilläggsyrkande att komunfullmäktige ändå ska rösta om en folkomröstning i frågan. Men då krävs att minst hälften eller 31 av fullmäktiges 61 ledamöter röstar för en folkomröstning, något som är högst osannolikt.

Om folkinitiativet hade godkänts av valnämnden skulle det ha räckt med en tredjedels majoritet, eller 21-jaröster för en folkomröstning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.