Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kravet-infor-tyngsta-vardhelgen-privata-vardgivare-maste-stalla-upp-med-personal/

STHLM

Kravet inför tyngsta vårdhelgen: ”Privata vårdgivare måste ställa upp med personal”

Personal på Stockholms akutsjukhus har slagit larm om ett mycket pressat läge. På intensivvårdsavdelningarna på Karolinska i Huddinge (bilden) och Danderyds sjukhus har man i veckan haft överbeläggningar.
Personal på Stockholms akutsjukhus har slagit larm om ett mycket pressat läge. På intensivvårdsavdelningarna på Karolinska i Huddinge (bilden) och Danderyds sjukhus har man i veckan haft överbeläggningar. Foto: Helena Landstedt/TT

Läget inom Stockholms sjukvård är akut och till helgen väntar några av årets tuffaste dagar. Nu kräver Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Stockholm att privata vårdgivare ställer upp med personal.

– De har en skyldighet att vid behov ställa sin personal till förfogande för att upprätthålla en bra akutsjukvård i Stockholm, säger oppositionsregionråd Jens Sjöström (S).

2022-01-05. 20:30. Artikeln har tillfogats en rättelse.

Smittspridningen i Stockholm skenar och på flera av regionens akutsjukhus larmar personal om fulla avdelningar. Under onsdagen vårdades 281 covidpatienter i Stockholm, varav 31 av dessa krävde intensivvård.

Inför trettonhelgen, som normalt sett är årets tuffaste dagar för vården, kallas personal in från sina ledigheter för att hantera den ansträngda situationen på akutsjukhusen.

– Det är ett väldigt allvarligt läge som regionens sjukhus befinner sig och det finns ingen personal. Så har det varit länge. Men nu blir det extra synligt med covid i kombination med säsongsinfluensa och det höga trycket på intensivvården, säger Jens Sjöström (S).

Oppositionsregionrådet Jens Sjöström (S).
Oppositionsregionrådet Jens Sjöström (S). Foto: Magnus Hallgren

Han får medhåll av Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson.

– När varenda storhelg varje år innebär katastrofal brist på vårdplatser i Stockholm så är det faktiskt helt sanslöst att det sittande högerstyret i regionen fortsätter ge sjukhusen samma usla resurser. I år måste dessutom flera sjukhus spara hundratals miljoner. Det är rent patientfarligt, säger Jonas Lindberg (V).

Med anledning av det pressade läget vill båda oppositionspartierna att den blågröna majoriteten inventerar hela regionens personalstyrka – och det innefattar även privata vårdgivare.

– Sjukhusen måste få huvudet över vattenytan. Nu är det hög tid att ställa krav på varenda privat vårdgivare som får skattemedel i Stockholm att ställa upp med personal. Det handlar om att styra resurserna till dom sjukaste patienterna, säger Jonas Lindberg.

Tidigare under pandemin har Region Stockholm aktiverat ett krislägesavtal som inneburit att regionens intensivvårdspersonal schemalagts på 12,5-timmaspass för att klara bemanningen. Personalförstärkning från privata vårdgivare i Stockholm till regionens sjukvård, har trots krisen hela tiden byggt på frivillighet. Under den första vågen bidrog privata vårdgivare med 120 medarbetare till akutsjukhusens covidvård. Under den andra vågen var det 40 medarbetare och under tredje vågen 24 medarbetare.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Socialdemokraterna vill inte att krislägesavtalet aktiveras i dagsläget, däremot kräver partiet att avtalen med de privata vårdgivarna omförhandlas. Allt för att man ska kunna ställa skarpare krav på att de privata vårdgivarna i framtiden måste bidra med personal vid särskilda tillfällen.

– När man har en gemensam sjukvårdsregion med ett gemensamt ansvar är det självklart att när befolkningen i Stockholm har ett starkt behov av akutvård måste det kunna prioriteras. Då har även privata vårdgivare en skyldighet att ställa sin personal till förfogande, säger Sjöström.

Han menar att dagens krislägesavtal inte är tillräckligt.

– För att aktivera dem krävs väldigt särskilda förutsättningar. När så pass mycket av verksamheterna i dag ligger parkerad inom den privata vården måste även de avtalen omfattas om vi ser att resurserna sinar personalmässigt på viktiga verksamheter inom akutsjukvården, säger Jens Sjöström.

DN har sökt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) som inte har gått att nå för en intervju.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att personal från privata vårdgivare kallats in inom ramen för krislägesavtalet.

Läs mer:

Överfulla akuter: ”Patienter får ligga i läkarexpeditioner”

Antalet covidpatienter ökar snabbt i flera regioner

Vuxna stockholmare erbjuds tredje dosen

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt