Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krävs på 184.000 efter uppdateringar i sociala medier

Foto: Christine Olsson/TT

På papperet var kvinnan i Solna sjukskriven och fick sjukpenning. I sociala medier som Youtube, Facebook och Twitter berättade hon dock om sitt filmprojekt. Nu krävs kvinnan på 184.000 kronor av Försäkringskassan.

Det är Förvaltningsrätten i Stockholm som nu sagt sista ordet i en tvist som pågått sedan i slutet av september förra året. Då menade Försäkringskassan att kvinnan fått 288.160 kronor för mycket i sjukpenning under tiden 7 juli 2011 till den 29 oktober 2013.

Orsaken till återkravet var att man på Försäkringskassan uppmärksammat att kvinnan så väl i tryckta medier som i sociala medier på nätet berättade om ett dokumentärfilmsprojekt som hon pekades ut som ansvarig för.

Hon medverkade också i radioprogram och deltog i en debatt. Försäkringskassan drog slutsatsen att hon var arbetsför under perioden och beslutade därför att kräva tillbaka den utbetalade sjukpenningen.

Kvinnan överklagade och får nu delvis rätt av Förvaltningsrätten. Enligt kvinnan hade hon endast hunnit påbörja sitt projekt innan hon blev sjuk och hon hann aldrig slutföra det. Den som var drivande var i själva verket hennes sambo och det var även han som stod för uppdateringarna på Facebook och Twitter.

När Förvaltningsrätten går igenom de perioder som kvinnan fått sjukpenning kommer de fram till att hon ska anses återbetalningsskyldig för två av de tre perioder som Försäkringskassan pekat ut. Kraven på kvinnan sänks därmed från 288.000 till 186.000 kronor.

Att myndigheter som har utredningsskyldighet använder sig av sociala medier har blivit allt vanligare under de senaste åren. Såväl Skatteverket, socialtjänsten och Försäkringskassan googlar i de fall då ärenden ska granskas.

Försäkringskassan har vid ett flertal tillfällen avslöjat fuskare som till exempel bloggat om sina liv på ett sätt som visat att de varit mer arbetsföra än vad de uppgett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.