Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kris på akutsjukhusen i Stockholm

Få vårdplatser, ambulanser som hänvisas bort, och patienter som väntar på akuten i upp till 40 timmar. Nu larmar personalen om att sjukvården i Stockholm är i kris och de kräver en förändring.

När DN kliver in på SÖS-akuten råder ett tillfälligt lugn, för att minska trycket på akuten har man infört ett ambulansstopp på en timma, vilket innebär att akuta fall hänvisas till andra sjukhus.

Men den luttrade personalgruppen på akuten konstaterar att effekten bara är tillfällig.

– Efter en timme står det fyra ambulanser på rad på Ringvägen, säger Birgitta Hedman, läkare på SÖS-akuten.

För sjukhusledningen leder vårdplatsbristen till att flera avstämningsmöten hålls, och dagliga beslut om överbeläggningar, extrapatienter som läggs in på vårdavdelningarna.

– En sådan här kris kan man klara i korta perioder. Vi har en jättehög belastning som utmanar hela vår organisation, säger Tomas Movin, vd för Södersjukhuset.

Michaela Pantzar, vårdplatskoordinator beskriver det som en ”klassisk måndag”. Som mest väntade 36 personer på akuten på en vårdplats. En patient har väntat i 38 timmar, trots beslut om inläggning.

Hög belastning på SÖS-akuten är vanligt, men det som gör läget extra ansträngt är bristen på vårdplatser.

– Vi har 40 färre vårdplatser öppna nu än för ett år sedan. Det gör att vi bedriver en vårdavdelning på akuten, säger Michaela Pantzar, vårdplatskoordinator.

Foto: Lotta Härdelin”Vi har 40 färre vårdplatser öppna nu än för ett år sedan. Det gör att vi bedriver en vårdavdelning på akuten,” säger Michaela Pantzar, vårdplatskoordinator.

Att trycket på akuten ökar syns i statistiken, då väntetiderna har ökat kraftigt. Något som kan få allvarliga konsekvenser för patienterna.

– Det finns en risk att patienterna blir ännu sjukare av att vänta. Det ökar också risken att vi missar en allvarlig sjukdom, säger läkaren Birgitta Hedman.

På Södersjukhuset har en ansträngande höst med vårdplatsbrist och långa väntetider på akuten övergått i en ännu hårdare vinter. Tisdagen före trettonhelgen väntade 180 personer inne på akutmottagningen. Patienter som själva sökt akutvård hänvisades under en timme till Karolinska Solna och S:t Görans sjukhus och ambulanser dirigerades om. Under mellandagarna gick samtidigt Karolinska universitetssjukhuset upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist.

– Personalen på SÖS upplever ofta att andra sjukhus går upp i stabsläge medan SÖS väntas fungera som vanligt genom att personalen arbetar hårdare. Vi är först och främst bekymrade över patientsäkerheten, säger en läkare på SÖS-akuten som vill vara anonym.

Väntetiderna på akuten har gått från långa till det extrema på kort tid, visar statistik från Södersjukhuset. Under jul- och nyårshelgen har den genomsnittliga väntetiden varit sex timmar och 20 minuter, jämfört med fyra timmar under motsvarande period 2015, en ökning med mer än 50 procent.

– Det här är ett kroniskt läge – det har inte med julen att göra, säger Cornelia Härtel, överläkare.

– Det här en mycket lojal arbetsplats, och vi har en fantastisk gemenskap. Men det är många som tycker att vi börjar nå bristningsgränsen nu.

Personal som DN träffar tror att det krävs större ansträngningar för att behålla omvårdnadspersonalen på akutsjukhusen.

– Om den frågan pratas det en del, men det görs inte ett dugg. Lönefrågan tror jag att man kan lyfta lite till, säger Staffan Roman, ST-läkare.

Foto: Lotta HärdelinVerksamhetschef Nasim Farrokhina på SÖS-akuten pekar på att de nybyggda närakuterna som skulle avlasta inte är utbyggda än. Vd Tomas Movin är orolig för den höga belastningen. Foto: Lotta Härdelin.

En sådan här kris kan man klara i korta perioder. Vi har en jättehög belastning som utmanar hela vår organisation.

Redan under hösten krävde oppositionspolitiker från S och V som besökt SÖS-akuten att pengar måste skjutas till så att vårdplatserna kunde öppnas. Motiveringen var att landstingets strama budget för akutsjukhusen i praktiken innebär en besparing. Detta är enligt annan sjukvårdpersonal som DN talat med en delförklaring till de stängda vårdplatserna.

Uppgifterna tillbakavisas av Södersjukhusets vd Tomas Movin, som menar att beräkningen av vårdplatser är knepig.

– Över tid ska vi ju utveckla vården och utföra mer vård i öppenvård och då behöver vi inte lika många vårdplatser. Men det läge vi har nu är att behovet är större än de vårdplatser vi kan ha öppna. Cirka 35 vårdplatser till skulle vi behöva, säger Tomas Movin.

Nasim Farrokhina, verksamhetschef på SÖS-akuten ser flera förklaringar till det hårda trycket.

– Vi har en tidigare influensatopp med fler som behöver läggas in. Och när sjukhuset öppnar vårdavdelningar innebär det ofta vård i enkelrum, vilket kräver fler sjuksköterskor, säger Nasim Farrokhina, verksamhetschef på SÖS-akuten.

Från landstingets högsta ledning förklaras ofta trycket på akutmottagningarna med att stockholmarna söker vård på fel nivå, och att många egentligen får bäst vård på vårdcentralen eller närakuter.

Nasim Farrokhina pekar på att omställningen av Stockholmssjukvården, där akutsjukhusen ska göra mindre, påbörjats trots att övrig sjukvård inte byggts ut.

– Men de nybyggda närakuterna som skulle avlasta är inte utbyggda än. Många som söker vård säger också att de sökt på vårdcentralen först, men inte fått någon tid, säger hon.

Under den gångna hösten har samtidigt det nya specialiserade sjukhuset Nya Karolinska öppnat, och alla Stockholmssjukhus har ett mindre antal öppna vårdplatser än tidigare, på grund av sjuksköterskebrist. Totalt rör det sig om cirka 250 färre platser jämfört med förra jul-, nyårs- och trettonhelgen. Enligt Anna Nergårdh, chefläkare i Stockholms läns landsting har ett redan ansträngt vårdplatsläge förvärrats av influensan.

– Det som utmärkt den här julhelgen är den tidiga influensapeaken och många som söker för influensasymptom, säger Anna Nergårdh.

Även på Danderyds sjukhus vittnar läkare om en mycket ansträngd situation.

Saga Nybäck är ST-läkare på medicinkliniken på Danderyds sjukhus, där 150 patienter vårdats på 120 platser.

– Vi befinner oss i en ond spiral. Den senaste veckan har många sjuksköterskor sagt upp sig, det här blir droppen för dem. Det är dags att politikerna förstår att de måste få personal att vilja stanna på akutsjukhusen, säger hon.

Akutsjukhusen har också, som DN berättat, tvingats kalla in extrapersonal från julledighet för att kunna öppna fler vårdplatser.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, beskriver läget som ”katastrofalt” under helgerna då influensavågen tagit tag i Stockholm:

– Vi har nödöppnat vårdplatser och ställt in planerade operationer för att skapa vårdplatser. Jag har jobbat i över 25 år - och jag aldrig sett något liknande, säger han.

Sjukvårdspersonalen går på knäna, enligt Johan Styrud.

– Jag tycker inte att politikerna tar sitt fulla ansvar och kallar detta för vad det är: en sjukvårdskris. Detta är en kris. Skulle man som patient eller anhörig se hur det är på akuten är detta det enda självklara ordet, säger Johan Styrud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.