Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krispigt och krämigt – DN Sthlm smakar på Finland

I dag fyller Finland 100 år. Högtidsdagen till ära testar DN Stockholms reporter några finska specialiteter – och blev i det stora hela positivt överraskad av rispirogen, äggsmöret och den övermogna basturökta skinkan.

Firandet har pågått under hela året, men på Finlands självständighetsdag den 6 december firar landet officiellt sin hundraårsdag. Runtom i Stockholm uppmärksammar glada finländare den stora dagen med finska filmer, finsk musik och finsk mat. 

Vid Finska butiken i Hötorgshallen är de finska matvarorna många och kön lång. Butiken har under den här veckan fått se en sällan skådad rusning. Det är här dagens mattest ska genomföras.

Just den finländska maten har tidigare varit i blåsväder. Under inledningen av 2000-talet nådde frågan absolut högsta politiska nivå. Bakgrunden var att den nya Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet skulle placeras i Helsingfors.

Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi tyckte att han, eftersom han varit i Finland och tvingats ”utstå finsk mat”, behövde säga ifrån på skarpen.

Läs mer: Quiz: Vad kan du om Finland?

– Finländarna vet inte ens vad parmaskinka är, ska han ha sagt under toppmötet i Bryssel.

Foto: Magnus Hallgren

Silvio Berlusconi menade att huvudkontoret i stället borde placeras i den italienska staden Parma. Säga vad man vill om den tidigare premiärministerns uttalande, men myndigheten ligger i dag just i Parma.

Under 2005 riktade Frankrikes dåvarande president Jacques Chirac, när han trodde att han inte spelades in, hård kritik mot brittisk mat, enligt The Guardian

– Du kan inte lita på människor som lagar så dålig mat, sade han till Rysslands Vladimir Putin och Tysklands Gerhard Schröder.

Han påtalade sedan i förbifarten att Finland är det enda landet i världen med sämre mat. Ingen av de andra herrarna ska ha sagt emot honom.

För några år sedan tycktes det alltså råda konsensus bland de mäktiga ledarna i Ryssland, Tyskland, Frankrike och Italien att den finländska maten lämnade mycket övrigt att önska.

Lagom till Finlands 100-årsfest bestämde vi oss därför för att bilda oss en egen uppfattning om den finländska maten i Stockholm.

Finska butiken i Hötorgshallen har ett välsorterat sortiment av finsk mat. Väl framme i kön beställer jag ”det finskaste ni har”. Innan jag hinner blinka håller jag en rispirog med äggsmör i handen.

Läs mer: Susanna Alakoski: I hjärtat är Finland

Dessutom står övermogen basturökt skinka, finsk blåbärsmazarin, saltgurka med vitlökssmak och finsk fruktdryck på dagens avsmakningsmeny. Det är med stor press DN Stockholm nu sätter tänderna i finsk mattradition.

Foto: Magnus Hallgren

Rispirog med äggsmör (4/5)

Med Berlusconi och Chiracs ord i ryggen är jag försiktigt negativ innan första tuggan – helt i onödan. Det här är helt klart det godaste äggsmör, en blandning av hårdkokt ägg och finskt smör, jag någonsin har ätit. Den första rätten lyckas med konststycket att vara krämig och krispig på samma gång.

Finländarna kanske inte vet vad parmaskinka är, men de vet hur man tillagar en riktig rispirog med äggsmör.

Foto: Magnus Hallgren

Övermogen basturökt skinka (3/5)

Näst på tur står skinkan med det märkliga namnet. Den smakar egentligen som skinka gör mest, men att den kallas övermogen gör mig en aning skeptisk. Efter en tugga kan jag konstatera att jag nog föredrar en lagom mogen skinka. Eller kanske lite parmaskinka.

Saltgurka med vitlökssmak (1/5)

Djupt inombords vet jag att det är en dålig idé redan när jag köper den. Det är med viss besvikelse jag inser att saltgurkan smakar just saltgurka. Säkert en dunderhit för den som gillar det. Men ärligt talat, ingen gillar väl egentligen saltgurka?

Finsk fruktdryck (3/5)

Med smak av smultron. Den finska fruktdrycken är varken bättre eller sämre än den svenska. Söt och helt okej, men inte mer än så.

Foto: Magnus Hallgren

Finsk blåbärsmazarin (5/5)

Wow. Den finska blåbärsmazarinen smälter i munnen till den grad att jag för en stund tror att jag älskar vårt grannland i öst. Det här är ren kärlek i bakelseform. Mazarinen får utan tvekan full pott.

Foto: Magnus Hallgren

Överlag verkar den finska maten ha oförtjänt dåligt rykte – och får klart godkänt i tisdagens mattest. DN:s utsända är långt ifrån ensam om den insikten. Satu Goldbech, som precis har köat för sina matvaror i Finska butiken, har finska rötter men är uppvuxen i Sverige.

DN.TV: Finland firar 100 år som fria

– Det här är såklart jättestort och vi firar varje år. Just i år firar vi med kollegorna. De har egentligen inget val, men de tycker nog att det är kul, säger hon, och vill passa på att slå ett slag för finska korvar och piroger.

Satu Goldbech blingar för Finland.
Satu Goldbech blingar för Finland. Foto: Magnus Hallgren

I öronen har Satu Goldbech örhängen med den finska flaggan, specialbeställda för veckans firande.

– Det är ju hundraårsjubileum. Då måste man blinga till det lite extra, säger hon.

 

Så firas Finlands hundraårsdag i Stockholm

Finsk onsdag på biografen Zita

Finlands självständighetsdag firas med finsk film på Zita på Birger Jarlsgatan mellan 14 och 21.

 

Öppet hus på Finlandsinstitutet

Finlandsinstitutet på Snickarbacken har öppet hus mellan 12 och 16. Ett boklotteri, en utställning, kortfilmer och guidade turer på både svenska och finska erbjuds gästerna. Dessutom bjuds det på tårta.

 

Galakonsert i Berwaldshallen

Finlands hundraåriga självständighet firas till tonerna av Sibelius, Saariaho och Madetoja i Berwaldhallen på torsdagen.

 

Stadsfestival i Kungsträdgården

Det allra största firandet skedde under sommaren. Stadsfestivalen Finland 100 år gick av stapeln i Kungsträdgården i slutet av augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.