Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kritik-efter-polisovning-med-explosioner-i-stockholm/

STHLM

Kritik efter polisövning med explosioner i Stockholm

Skottlossning, explosioner och polissirener i närheten av ambassaderna på Gärdet oroade flera stockholmare på torsdagsförmiddagen. Thorulf Arwidson trodde att det rörde sig om ett terrordåd och han är kritisk till bristen på information från polisen.

– Jag var faktiskt rosenrasande, säger han.

Rätta artikel

Tidigt på torsdagen hördes skottlossning och flera kraftiga smällar i centrala Stockholm. Sedan kunde allmänheten se hur poliser verkade göra en skarp utryckning med sirener. I luften fanns en polishelikopter

Allt var en övning – men ingen information hade gått ut till allmänheten. 

Thorulf Arwidson har sitt advokatkontor i området och reagerade direkt när han hörde vapen avfyras en bit därifrån, i närheten av den brittiska ambassaden. 

– Jag hörde finkalibrig eld och en detonation från hållet där Sveriges Radio ligger. Så småningom hörde jag också en helikopter. Då kollade jag tidningarnas hemsidor, och det var ingen info. Så kollade jag polisen, ingen info. Sen Försvarsmakten. Ingen info där heller. 

Han säger att bristen på information gjorde att man inte kunde veta om det rörde sig om ett terrordåd eller om det var något ofarligt, som exempelvis en övning. 

– Vi har ju varit med om Drottninggatan nyligen. Och jag sitter ju bland ambassaderna och nära SR, som är ett skyddsobjekt. 

Thorulf Arwidson, som också har varit del av Försvarsmakten i 45 år, menar att polisen borde ha informerat på ett tydligare sätt om den planerade övningen så att allmänheten inte behövde bli orolig. 

– Det är ett absolut krav att man kan få information om huruvida detta är en övning eller en verklig situation. Jag var faktiskt rosenrasande, säger han. 

Polisen la ut information om händelsen på sin hemsida klockan 09.35. Då hade övningen redan pågått sedan innan klockan 09. Fyra minuter efter att polisen lagt ut det första meddelandet gjorde man en uppdatering och berättade att övningen var avslutad.  

– När det kom ett antal samtal om händelsen så la vi upp texten på vår hemsida. Den texten om övningen la vi upp under tiden som övningen pågick. Den hade kanske kunnat gå ut tidigare, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Han bekräftar att han fick samtal från ett antal personer vid tillfället och säger att det rörde sig om en polisiär övning som ”inbegrep helikopter och skottlossning”.