Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kritik från Moderaterna: ”Våld i hemmet syns inte i plånboken”

Stockholms stadsdelar får olika mycket pengar för arbetet mot våld i nära relationer. Rinkeby-Kista tilldelas en halv miljon kronor och Älvsjö knappt 56.000. Förslaget får stark kritik av Moderaterna.

– Våld i hemmet syns inte i plånboken, säger Andrea Ström (M).

Stockholms stad har fått 3.125.250 statliga kronor för att utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Anslaget ska användas till kvalitetsutveckling, bland annat av stöd till våldsutsatta kvinnor och barn, förebyggande arbete samt insatser till våldsutövare.

Socialförvaltningen föreslår att pengarna fördelas mellan stadsdelarna enligt fördelningsnyckeln för ekonomiskt bistånd, som tar hänsyn till risken för att invånarna kan komma att behöva det.

– I grunden är vi väldigt positiva till att stärka insatserna mot våld i nära relationer. Men det här är anmärkningsvärt och landar väldigt fel, säger Andrea Ström (M), som sitter i socialnämnden.

Moderaterna menar att det saknas stöd för att personer med lägre inkomst löper större risk för att utsättas för våld i nära relationer. ”Vi anser att det tydligt behöver redovisas tillförlitlig statistik, forskning och fakta till stöd för den princip enligt vilken medlen föreslås fördelas”, säger de i en skrivelse till socialnämnden.

– Våld i hemmet är det dolda våldet, det syns inte i plånboken, det kan drabba vem som helst, säger Andrea Ström.

”Alla som utsätts för våld har rätt till lika stöd oavsett inkomst”, skriver Moderaterna.

– Vi i alliansen initierade en kartläggning av våld i nära relationer, vi fick inga signaler om att det fördelades på det här sättet i stadsdelarna, säger Andrea Ström.

Hon anser i stället att arbetet med kartläggningen bör fortsätta och att fördelningen av pengarna snarare ska utgå från den än vara grundad på inkomst eller uppbärande av ekonomiskt bistånd.

– Vi bör också se över möjligheterna till samverkan mellan stadsdelarna för att kunna göra större insatser, säger Andrea Ström.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) menar att det är bråttom, pengarna måste användas före årets slut.

– Vi har ingen fördelningsnyckel för våld i nära relationer i dag. Vi tittar på det men det är komplexa frågor och vi tar inte fram en nyckel i en handvändning. Vi vet inte exakt hur pengarna borde fördelas, men min bedömning är att det här är det minst dåliga verktyget, säger hon.

Den röd-grön-rosa majoriteten i Stadshuset anser att arbetet mot våld i nära relationer är viktigt, betonar Åsa Lindhagen.

– Vi ska, från ett forskningsperspektiv, titta på vilka parametrar som har betydelse för hur det ser ut i stadsdelarna, säger Åsa Lindhagen.

Fakta.Hit går pengarna

Rinkeby-Kista: 499.102 kr

Spånga-Tensta: 320.650 kr

Hässelby-Vällingby: 343.152 kr

Bromma: 123.447 kr

Kungsholmen: 73.130 kr

Norrmalm: 66.255 kr

Östermalm: 67.817 kr

Södermalm: 217.517 kr

Enskede-Årsta-Vantör: 408.157 kronor

Skarpnäck: 190.327 kr

Farsta: 281.272 kr

Älvsjö: 55.629 kr

Hägersten-Liljeholmen: 180.326 kr

Skärholmen: 298.148 kr

Källa: Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.