Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kritik mot Apples butik i Kungsträdgården

Stockholms viktigaste offentliga rum är inte den bästa platsen för en elektronikaffär. Det anser Skönhetsrådet – men stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) menar att Apples flaggskeppsbutik kan bli mycket positiv för Kungsträdgården.

På torsdag tar stadsbyggnadsnämnden ställning till ett nybygge på en av stadens mest centrala platser.

It-företaget Apple har köpt tomträtten vid Hamngatan, där en restaurang ligger i dag, av Stockholms handelskammare och vill bygga en flaggskeppsbutik.

– Det vore fantastiskt att bli av med den ganska tråkiga och skräpiga restaurangpaviljongen. Det skulle kunna gå att göra något bättre – men det är inte att ta en större yta i anspråk för en elektronikbutik, säger Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund.

Kungsträdgården, menar Skönhetsrådet, drar folk från hela staden och även utifrån. Utgångspunkten måste vara att göra parken mer tillgänglig. Ingen annanstans i city finns en så stor öppen plats som har något för alla, som har en folklig karaktär och både intensiva och lugnare delar.

– Vi måste diskutera platsen först och arkitekturen sedan. Hur vi ska utveckla parken, det är den viktiga frågan. Det här går på tvärs och rimmar illa med det staden i övrigt tänker med parken, att koncentrera evenemangen i Kungsträdgården till en begränsad yta och göra den mindre kommersiell, säger Henrik Nerlund.

Skönhetsrådet har ett förslag till stadens ledning:

– Det är jätteroligt att Apple vill etablera sig i Stockholm, men här finns en stor möjlighet för staden: hitta en bra plats i centralt läge till Apple och ge tillbaka platsen vid Hamngatan till stockholmarna, säger Henrik Nerlund.

Roger Mogert har diskuterat byggplanerna med Apple.

– De måste förstå att åt ena hållet – in mot parken – uppfattas den här fastigheten som en offentlig plats av stockholmarna. Det kommersiella kan rikta sig ut mot Hamngatan, säger han.

Staden måste, enligt honom, föra en diskussion med Apple om utformningen av butiken, om att ett eller flera serveringsställen kommer att krävas, och om omöjligheten i att rikta en elektronikskärm in mot parken.

Om Applebutiken utformas på rätt sätt kan den stärka den offentliga platsen, menar Rogert Mogert, och tar de små smala glaspaviljongerna mot Kungsträdgårdsgatan som exempel. De skapar enligt honom möjligheter till folkliv och bidrar till platsen.

– Men om vi inte kommer överens kommer Apple antingen att vilja sälja fastigheten, eller så söker de bygglov för en mindre butik. Då behöver inte detaljplanen ändras och då har jag svårt att se att vi skulle kunna göra något, säger Roger Mogert.

Vad säger du om Skönhetsrådets förslag om byteshandel?

– (Lång tystnad) Vad ska jag säga? Staden skulle kunna köpa fastigheten av dem, men då kommer den att vara ganska dyr.

Läs även: ”Apple i Kungsträdgården – ett slott för den moderna tiden?”

”Så tänker sig Apple sin nya stora byggnad”

”Mobilbutik Kungsans kulturlyft?”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.