Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kritik-mot-att-staden-saljer-stor-fastighet-pa-sodermalm/

STHLM

Kritik mot att staden säljer stor fastighet på Södermalm

Stockholmshems huvudkontor på Hornsgatan på Södermalm.
Stockholmshems huvudkontor på Hornsgatan på Södermalm. Foto: Bengt Alm

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem säljer sitt huvudkontor på Södermalm till ett privat företag. Beslutet får kritik av Vänsterpartiet som vill att huset görs om till allmännyttiga hyresrätter.

– Det här är ju ett gyllene läge att få till fler hyresrätter på Söder! Staden äger redan huset och man behöver inte ta någon ny yta i anspråk. Det är ju annars svårt att bygga nytt i området eftersom det är så tätt byggt redan. Majoriteten borde åtminstone titta på alternativet att få till hyresrätter i huset, istället för att sälja ut det av rent ideologiska skäl, säger Torun Boucher (V), vikarierande oppositionsborgarråd.

Stockholmshem ska flytta sitt huvudkontor till Skärholmen och motiverar sitt beslut att sälja huset på Hornsgatan med stadens ägardirektiv, som innebär att fastigheter som inte är strategiska för bolagets egen verksamhet är möjliga att avyttra.

Torun Boucher (V) ser en möjlighet till fler hyresrätter på Söder.
Torun Boucher (V) ser en möjlighet till fler hyresrätter på Söder. Foto: Vänsterpartiet

I försäljningsbroschyren beskrivs husets läge som ”strategiskt geografiskt, mitt emellan Hornstull och Zinkensdamms tunnelbanestationer på Södermalm”. Fastigheten omfattar cirka 10 300 kvadratmeter uthyrningsbara kommersiella ytor samt ett garage med 48 platser. Det bokförda värdet är nästan 150 miljoner och lokalerna har totalrenoverats de senaste tre åren.

Den tilltänkta köparen av huset är ett privat företag med inriktning på kommersiella fastigheter. Beslut om försäljning fattades på styrelsemötet med Stockholmhem i förra veckan, men beslutet ska tas vidare i kommunfullmäktige.

– Försäljningen av kontoret är en del av den grönblåa majoritetens fokus på att flytta ut stadens kontorsplatser till ytterstaden, och samtidigt minska stadens skuldtakt. Att Vänsterpartiet istället vill omvandla till bostäder är verklighetsfrånvänt och går emot både stadsbyggnadskontorets och Stockholmshems bedömning. Husets konstruktion är olämplig för bostäder, bullernivåerna på Hornsgatan är för höga för att man ska kunna bygga bostäder och bygget skulle riskera att förstöra husets fasad. Det är även viktigt att komma ihåg att de bostäder som ingår i fastigheten styckas av och behålls inom allmännyttans bostadsbestånd, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

Läs mer:

Kostnaderna skenar för bygget i Plankan på Södermalm

Hyresgäster tvingas ta ställning till bostäder utan visning

Ämnen i artikeln

Södermalm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt