Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kritik mot bostadsprojekt vid Telefonplan nära E4

LM Ericssons gamla industrikomplex vid Telefonplan ska förvandlas till över 1.000 lägenheter. Men förslaget får kritik: dels för att bebyggelsen hamnar nära E 4:an, dels för att områdets kulturhistoria förstörs.

– Husen ligger där de ligger, vi kan inte flytta dem. Om staten vill att avståndet till vägen ska öka, då får de flytta vägen, säger stadsbyggnads­borgarrådet Roger Mogert (S).

Industri- och kontorsbyggnader ska ge plats för 1.050 bostäder med inslag av verksamheter, förskolor, hotell och handel. Bebyggelsen blir tät, från två till 24 våningar.

Att det byggs så tätt – till och med tätare än vid Liljeholmskajen – innebär att offentliga rum, gårdar och förskolegårdar blir relativt små och skuggiga.

Bilarna får också maka på sig, varje lägenhet får hålla till godo med 0,3 parkeringsplats. Cykel­parkeringarna blir fler, fyra platser för normallägenheter. Det ska också finnas cykelpool med lastcyklar, cykel­kafé och cykelverkstad i området.

Länsstyrelsen oroar sig för miljön och bullernivån så nära E 4:an. Person­tätheten fördubblas i närområdet om förslaget genomförs och Länsstyrelsen befarar att miljön, så nära en farligt godsled, inte är lämplig med tanke på människors hälsa och risk för olyckor.

Länsstyrelsen och Trafikverket håller fast vid att det bör vara minst 25 meter mellan vägramp och bebyggelse för att minska risknivån. Husen ligger närmare än så, men enligt Roger Mogert går det att hantera riskerna.

– Och det betyder väldigt många bostäder i ett i övrigt bra läge, säger han.

Vid det gamla kontorshusets fasad mot E4 är den ekvivalenta ljudnivån över 70 decibel, konstaterar Stockholms stad. Mycket stor hänsyn till trafikbullret måste tas vid utformningen av byggnaderna och lägenheterna så att de, enligt Stockholmsmodellen, får högst 55 decibel utanför minst hälften av bonings­rummen.

När förslaget var ute på remiss avstyrkte några instanser – kulturnämnden och Skönhetsrådet – det helt och hållet.

Hela industrianläggningen är blåklassad av Stockholms stads­museum, vilket innebär att den anses vara synnerligen kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

I den kulturhistoriska konsekvensanalysen påpekas att en för stor andel av områdets byggnader rivs, med konsekvensen att det inte längre kan betecknas som en äldre industri- och verksamhetsmiljö.

– Jag har all respekt för Stads­museets roll att värna kulturhistorien. Men industrin kommer inte tillbaka till Telefonplan. Det vi gör här är snarare att förvalta en del av ett kulturarv och ge det liv och rörelse, säger Roger Mogert.

Telefonplan. 3.500 lägenheter på gång

Pågående utveckling kring tre kvarter vid Telefonplan kommer att innebära cirka 3.500 nya bostäder – bland annat i Tellus Tower – lokaler för verksamheter och utveckling av offentliga rum som torg och kvartersparker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.