Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kritik mot hälsokurs för romer

Kvinnor som tigger i Stockholm ska erbjudas kurs i egenvård och sexualfrågor. Staden står för fri hälsokontroll, hygien­artiklar och kondomer och ska eventuellt ersätta deltagarna för förlorad inkomst. Men kursen möter kritik redan innan den startat.

Kursen är planerad att starta först nästa år men har redan fått skarp kritik.

– Den rödgrönrosa majoriteten börjar i helt fel ände, det är jätte­olyckligt, säger Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden.

Det är Stockholm, Göteborg och Malmö som gemensamt ansöker om 8,7 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden till projektet ”Bättre hälsa”. Tanken är att bidra till ökad kunskap om egenvård, före­byggande hälsovård, sexuell hälsa samt ge information om preventivmedel och sex på egna villkor.

Varför vill Stockholms stad ordna den här kursen?

– Att göra det möjligt för kvinnor att ha kontroll över sin hälsa är avgörande. Jag har talat med Läkare i världen som har en lokal i Stockholm, och jag har sett vidden av problemet vid besök på en klinik i Rumänien som tar emot romska kvinnor. Där handlar det mycket om mödrahälsovård och sexuell rådgivning, de tar emot väldigt unga kvinnor – barn – som inte förstår varför de är gravida, säger vikarierande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP).

– Jag har också träffat på flicke­barn på Sveavägen som bara är 14 år och väntar barn.

Målet är att nå 250 kvinnor i de tre städerna och kursen ska pågå i tvåtimmarspass två gånger i veckan under en månad.

Förutom fika/smörgås, fri hälsokontroll, fria ­hygien- och sanitets­artiklar samt kondomer ska projektet undersöka vad som kan göras för att väga upp den förlorade inkomsten.

– Vi reagerar väldigt starkt på att det ska utgå en ersättning. Hur stor ska den vara? Hur ska den betalas ut? På vilket sätt hjälper den de här personerna? Det väcker många frågor, säger Andrea Ström.

Förlorad inkomst kan vara ett hinder för kvinnorna att delta i kursen men den frågan får projektet jobba med, menar Ewa Larsson.

– Romerna lever i stora familjer som oftast har ett manligt familje­över­huvud. Projektet kan lyfta upp patriarkala strukturer. Om kvinnor inte deltar i kursen därför att den som leder gruppen säger ”nej, du får inte” kan vi behöva förstärka uppsökargruppen under en period för att med ökad information och kunskap bryta ett mönster, säger hon.

I den ansökan som städerna har skickat in till EU påpekas risken för ”att vi skapar ett projekt som kvinnorna inte deltar i”.

– Våra uppsökare har väldigt god kontakt med de människor som finns här, de har stor kunskap om dem och de skapar ömsesidigt förtroenden. Men det blir en lång resa, säger Ewa Larsson.

I ansökan konstateras också att det är svårt att klara av en läroprocess när basbehoven – mat och husrum – inte är tillgodosedda. Sam­tidigt får projektet inte vara inriktat på basbehoven.

Moderaterna är kritiska till projektet.

– I grunden tycker vi att det är jätteviktigt att den här gruppen prioriteras och att förebygga hälsoproblem. Men den här ansökan landar helt fel. Vi ska prioritera akuta insatser här i Stockholm och långsiktiga insatser i hemlandet, det är först när det fungerar som man kan börja titta på andra saker, säger Andrea Ström.

Moderaterna anser att projektet är framhastat och att kunskapen hos politikerna i den rödgrönrosa majoriteten brister.

– Hälsa är en förutsättning för att ta sig ur ett utanförskap. Det stora målet är att inga människor ska tvingas tigga på våra gator, men vi måste jobba brett. Det är sorgligt att oppositionen inte ser att man kan ha flera bollar i luften samtidigt, ­säger miljöpartisten Ewa Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.