Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kritiken växer mot stängning av Bromma flygplats

När den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm stad på onsdagen meddelade att de vill stänga Bromma flygplats lät kritiken inte vänta på sig.

– Jag är mycket besviken, säger avgående finansborgarråd Sten Nordin.

Läs mer – Viktor Barth-Kron: Tydlig seger för MP

Sten Nordin ser en tydlig vänsterprofil i den röd-grön rosa politiska plattformen och befarar både kännbara skattehöjningar och att Stockholms positiva utveckling avbryts.

– Jag är mycket besviken på Karin Wanngård och socialdemokraterna som nu öppnar för att lägga ned Bromma flygplats och går med på att avveckla Bromma flygplats och försena bygget av Förbifart Stockholm med minst ett halvår, säger avgående finansborgarrådet Sten Nordin (M).

”Spritt språngande vansinne att stänga Bromma flygplats. Vare sig mer eller mindre”, skriver förre utrikesministern Carl Bildt på twitter. Han får medhåll från partikamraten och fd infrastrukturministern Catharina Elmsäter–Svärd:

– Det är en örfil i ansiktet på hela Sverige. Bromma  är en flygplats för hela landet. Det är ingen angelägenhet för enbart Stockholm, säger Catharina Elmsäter – Svärd (M). Hon anser att det vore ett stort svek både från Stefan Löfven och Katrin Wanngård om Bromma lades ned 2022 som den nya majoriteten i Stadshuset vill. 

Catharina Elmsäter-Svärd hoppas att riksdag och regering ska ha insikten att Bromma betyder oerhört mycket för näringslivet i andra delar av landet och därmed se till att nedläggningshotet avvärjs. Stockholms stad kan nämligen inte ensidigt säga upp avtalet om Bromma som gäller till 2038.

Läs mer: Rödgröna majoriteten vill stänga Bromma

Centerledaren Annie Lööf framhåller konsekvenserna för landsbygden om flygplatsen stängs.

”Hårt slag för landsbygden och mindre flygplaster i vårt avlånga land när vänstersidan vill lägga ner Bromma” skriver hon på Twitter.

Från kollegorna i stadshuset haglar kritiken:

– Det är svårt att se vad Socialdemokraterna förhandlat sig till när de går med på att lägga ned Bromma och utreda Förbifart Stockholm på nytt. Hela plattformen genomsyras av Vänsterpartiets och Miljöpartiets politik, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

– Det är direkt oansvarigt av Socialdemokraterna att vika ned sig i denna fråga. Bromma behövs eftersom det är omöjligt att flytta över trafiken till Artanda, säger Lotta Edholm, Folkpartiets gruppledare i Stockholms stadshus.

Läs mer: Stockholm kan få Europas sämsta flygkapacitet

Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare påminner om att hon hört både Stefan Löfven och Magdalena Andersson bedyra att Bromma är viktigt under valrörelsen.

– Det är oerhört oroväckande att man från Stockholms sida nu vill förhandla om en nedläggning av Bromma. Flygplatsen är viktigare för resten av Sverige än för Stockholm och det finns inte plats att flytta flygavgångar till Arlanda som är fullt i rusningstid, säger Maria Rankka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.