Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kritiserad parad gick genom Järvafältet

Foto: Magnus Hallgren

Motdemonstranterna var lika många som de trettiotal personer som samlats för att gå i Pride Järva, en kritiserad parad med kopplingar till Sverigedemokraterna, vilken ägde rum vid lunchtid på onsdagen.

– Inga rasister på våra gator. Inte i vårat namn, skallade ropen vid demonstrationen.

När Pride Järva, ett kontroversiellt evenemang som arrangerats av Jan Sjunnesson, tidigare utgivare av Sverigedemokraternas tidning Samtiden, ordnades på onsdagen hördes motdemonstranternas röster högre än de 30-tal som samlats för att gå i paraden.

– Ett sådant här initiativ kan inte få passera utan att bli motsagt. Sverigedemokrater använder hbtq-rörelsen som slagträ för att få fram sitt budskap om att homofobi skulle vara mer utbrett i invandrartäta förorter, säger George, som inte vill uppge sitt efternamn.

Han har genom Facebook-gruppen Queers Against Fascism and Racism uppmanat människor att samlas för att visa sitt motstånd mot Pride Järva.

Paraden, som startade i Tensta Centrum vid lunchtid gick till Rinkeby där Jan Sjunnesson pratade på torget. I sitt tal menade han att den svenska lagen om homofobi inte verkade gälla i ”den intoleranta del av Sverige” dit han valt att förlägga paraden.

– Att högerextrema rörelser tar över och ställer olika grupper mot varandra är ett tråkigt inslag som syns i hela Europa. Det är ett förvrängt budskap som förmedlas och folk blir vilseledda i hbtq-frågan, säger Awad Herzi, ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, som slutit upp på torget.

Paraden, som fortsatte mot Husby, följdes av motdemonstranterna och ett tjugotal poliser. Förutom de deltagande verkade intresset för paraden tämligen svalt från omgivningen.

– Jag bryr mig faktiskt inte speciellt mycket, de får hålla på som de vill, säger en man från Rinkeby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.