Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kritiserade-unilabs-anmals-for-att-riskera-patienters-halsa/

STHLM

Kritiserade Unilabs anmäls för att riskera patienters hälsa

Foto: Beatrice Lundborg

En läkare vid Östermalms specialistläkare anmäler nu det hårt kritiserade vårdföretaget Unilabs för att ha låtit en patient med misstänkt cancer vänta i månader på besked.

Unilabs har efter en upphandling tagit över ansvaret för laboratorietjänster och röntgen i delar av Region Stockholm och fått hård kritik sedan företaget låtit patienter vänta på provsvar och inte haft personal för att svara mot efterfrågan.

De långa väntetiderna gjorde att hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm i slutet av augusti riktade stark kritik mot Unilabs.

Nu anmäls Unilabs till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av en läkare vid Östermalms specialistläkare eftersom läkaren anser att den långa väntetiden i ett fall där en patient haft en hudförändring som skulle kunna vara ett malignt melanom, hudcancer, kan ha satt patientens hälsa i fara: 

”Alla svarstider har blivit enormt långa, minst två och en halv månad”, skriver anmälaren och konstaterar att det aktuella fallet inte har fått något provsvar trots att det gått tre månader.

”Flera påstötningar från oss har inte hjälpt. Vi vet fortfarande inte vad en eftergranskning kommer att visa. I värsta fall kan den visa att förändringen skulle behövt excideras [tas bort],” skriver läkarna och konstaterar att cancern, om det skulle visa sig vara en sådan, skulle kunna sprida sig i form av metastaser under den tiden.

Tidigare har Unilabs polisanmälts sedan cancersjuka patienter med misstänkt cancer har fått vänta i flera månader innan man fått provsvar eller röntgen.

Unilabs uppger att de inte kommenterar enskilda fall. ”Patientsäkerhet och kvalitet är avgörande i vår verksamhet och vi har väldigt tydliga rutiner för hur vi hanterar och prioriterar akuta prover. Socialstyrelsen har tydliga riktlinjer för hur vi som vårdgivare ska hantera IVO-anmälningar och vi kommer att följa de riktlinjerna även i det här fallet”, skriver Charlotta Wikström, verskamhetschef för radiologi och patiologi hos Unilabs.