Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kritisk rapport om Tullinge försvann

Den kritiska konsultrapporten slog definitivt fast: det är olönsamt att bygga bostäder och kontor på F18 i Tullinge. Men när Göran Persson pekat ut Tullinge som lämpligt bostadsområde försvann rapporten.

På Peab, som nu vill köpa statens mark, har man inte hört talas om undersökningen.

År 2000 fick konsultföretaget Temaplan i Stockholm i uppdrag av Botkyrka kommun att undersöka efterfrågan på bostäder och lokaler för arbetsplatser på F18-området i Tullinge.

Där planeras som bäst 2.500 bostäder och 1.000 arbetsplatser i den nya Friluftsstaden Riksten.

Men när Temaplan i augusti 2000 presenterade sin genomgång blev varken Botkyrkas ledande politiker och tjänstemän eller representanterna för markägaren, statliga Vasallen, särskilt muntra.

Konsulterna konstaterade kyligt att det inte var företagsekonomiskt rimligt att producera nya bostäder i stor skala på F18, oavsett boendeform. Produktionskostnader för villor skulle överstiga det förväntade framtida marknadspriset och gapet mellan byggkostnaden och säljpriset för bostadsrätter skulle bli alltför stort. Temaplans beräkningar står sig än i dag.

Inte heller var det rimligt att bygga arbetsplatser på det gamla flygfältet. Hyresnivåerna på arbetsplatser skulle inte bli tillräckligt höga för att ge bra direktavkastning och den förväntade värdetillväxten var låg liksom totalavkastningen, konstaterade Temaplan.

Men en månad senare åkte mungiporna upp igen. Statsminister Göran Persson pekade med hela handen i sin regeringsförklaring och utnämnde Tullinge till lämplig ny stadsdel i Botkyrka.

Temaplans rapport glömdes snabbt bort och arbetet med Rikstenprojektet lunkade vidare. För ett par veckor sedan tecknade Vasallen ett avsiktsavtal med byggföretaget Peab om försäljning av Vasallens dotterbolag i Tullinge. Förvärvet gäller 250.000 kvadratmeter exploateringsbar mark och cirka 30.000 kvadratmeter befintliga förvaltningsfastigheter.

Hälften av byggrätterna för bostäder ska enligt avtalet erbjudas andra exploatörer än Peab för att garantera mångfald i området. Avsiktsavtalet ska följas av ett överlåtelseavtal den 1 april.

Tomas Anderson, Peabs divisionschef för bostäder, har aldrig hört talas om Temaplans kritiska konsultrapport:

- Den vill jag gärna läsa. Vi har några månader på oss att undersöka om det är möjligt att bygga där över huvud taget, säger han.

Planeringschefen i Botkyrka kommun, Lars Olson, minns rapporten väl:

- Den togs fram i ett tidigt skede. Förutsättningen var att undersöka bostadsbyggande i stor skala. Det är inte längre aktuellt. I dag talar vi om en långsiktig utbyggnad som anpassas efter marknadens spelregler om utbud och efterfrågan. När det gäller arbetsplatser sliter vi med den frågan. Just nu är den marknaden inte jättegod, konstaterar han.

Vasallens vd Jan-Peter Jonsson minns även han Temaplans undersökning:

- Men vi har gjort våra egna värderingar och egna bedömningar. Vi tror oss ha en annan uppfattning, nämligen att det går att utveckla och förädla området för nya bostäder och nya verksamheter och att det finns en möjlighet att få ekonomi i det här projektet. Det är vi övertygade om, säger han.

Moderaternas starke man i Botkyrka, Anders Peterson, vill gärna ha nya bostäder i kommunen men vill behålla flygverksamheten och andra aktiviteter på F18.

- Stämmer det att Peab bara skall bygga 100 nya bostäder om året finns det andra ytor de kan bygga på än F18. Det är inte försvarbart att bygga stora bostadsprojekt på flygfältet, tycker han.

Anders Peterson misstänker att Peab får köpa marken och byggnaderna för en mycket billig peng av staten mot att företaget satsar stort på annat håll.

- Jag är helt övertygad om detta, men det är svårt att bevisa. Har staten skänkt bort marken subventionerar vi skattebetalare de nya bostäderna på F18, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.