Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kritiska frågor om NKS i fullmäktige

Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samsom.
Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samsom. Foto: Fredrik Funck

Karolinska universitetssjukhusets direktör Melvin Samsom gästade under tisdagen landstingsfullmäktige och möttes av kritiska frågor om Nya Karolinska.

– Det känns som om man har fel fokus, i stället för att öppna de stängda vårdplatserna, sade Jonas Lindberg (V)

Det var en sömnig tillställning när landstingsfullmäktige samlades på tisdagen. Trots angelägna frågor till landstingsråden om antibiotikaförskrivning till barn (som ökar) och oklarheter kring akutmottagningen på Nya Karolinska – som omvandlas till en intensivvårdsakut under 2018 – ville debatten inte ta riktig fart.

Den verkliga energin kom i stället utifrån. När Karolinska universitetetssjukhusets direktör Melvin Samsom tog till orda för att redogöra för den skakiga starten för sjukhuset vaknade församlingen till.

– Det här är den största förändring Karolinska genomgått, där vi också inför en ny verksamhetsmodell. Det är en stor utmaning, därav diskussionerna som pågår i patientgrupper och bland en del anställda. Inte minst är det en stor omställning för läkarna, eftersom klinikerna försvinner, sade Melvin Samsom, under en visning av power-point-bilder om det nya sättet att arbeta i det högteknologiska sjukhuset.

I en inspelad intervju med en anställd vittnade en läkare om inkörsproblemen.

– Vi har ju haft en del tekniska problem. Det har gjort att mediabilden inte är direkt positiv. Nu har vi svårt att rekrytera personal.

Intervjun fick oppositionslandstingsrådet Tomas Erikssson (MP) att reagera:

– Anställda får ha åsikter om ditt och datt, men jag antar att det är ett syfte med att du visar den här intervjun för oss. För mig är det glasklart vilket budskap som förmedlas. Menar du att det är mediernas fel att ni inte kan rekrytera personal till Nya Karolinska har rekryteringsproblem?

Läs mer: Svårt sjuka barn drabbas av brist på vårdplatser

Melvin Samsom svarade:

– Personalen har stor press på sig. Men problemet att rekrytera personal och bristen på sjuksköterskor delar vi med resten av Sverige.

Jonas Lindberg (V) ställde frågor om den nya organisationen, med vården indelad i teman. Modellen har kritiserats, inte minst av Läkarföreningen och genomförs samtidigt med sjukhusflytten.

– Organisationsmodellen har kritiserats för att vara otydlig och relativt oprövad i Sverige. Den har genomförts på Visby lasarett som nu har stora underskott och jämförelser har dragits med polisens omorganisation. Vad gör man på Nya Karolinska som är annorlunda, så att vi slipper de negativa konsekvenserna? sade Jonas Lindberg.

Melvin Samsom pekade på att omorganisationen inte är klar, utan att den ska ses som ett ständigt pågående arbete.

– Vi har arbetat med organisationsförändringen i arbetsgrupper de senaste månaderna och vi fortsätter att optimera den, sa Melvin Samsom.

Jonas Lindberg sade efter debatten att han inte kände sig trygg med svaret.

– Här bygger man ett sjukhus för multisjuka, men väljer att dela upp organisationen efter åkommor som kräver enkla åtgärder. Jag tror att man fokuserar på fel saker, i stället för at öppna de stängda vårdplatserna.

Vårdplatserna var samtidigt i fokus för de demonstranter som samlades utanför landstingshuset under sena eftermiddagen.

DN har i flera artiklar beskrivit den pressade situationen på akutsjukhusen då sjuka patienter vårdas på akuten, och till och med avlider i korridoren då det saknas vårdplatser att lägga in dem på.

Enligt den senaste mätningen av vårdplatsläget i Stockholms läns landsting, som blev klar under måndagen, är fortfarande unngefär 536 vårdplatser stängda, 100 fler än för ett år sedan. Och under eftermiddagen samlades vårdpersonal till en demonstration i landstingsparken, med krav på att vårdplatserna öppnas.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), som var på väg till en minnesstund och inte hade möjlighet att möta demonstanterna kommenterade kravet i förväg.

– Vi jobbar hårt för att vi ska få fler vårdplatser. Alla som arbetar inom sjukhusen vittnar om att det behövs många fler än vad som är öppna i dag. Från politiskt håll handlar det om att fatta beslut för att man ska kunna rekrytera mer sjuksköterskor men också andra yrkesgrupper, säger Anna Starbrink, som inte kunde ge besked om när vårdplatserna kan vara öppna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.