Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krogar klarar sig inte när de förlorar alkoholtillstånd

Foto: Oskar Kullander
Att bli av med serveringstillståndet är förödande. Av de restauranger i Stockholm som har blivit torrlagda hittills i år har majoriteten bytt ägare, lagt ner eller sålts. En av dem är hyllade Hälsingborg.

– Har man ett bra läge så kan man gå runt med lunchgäster. Men får man inte servera alkohol i Stockholm är det nog svårt att få lönsamhet, säger Anders Häregård, chef för tillståndsenheten.

DN har granskat vad som hänt med de 21 restauranger i Stockholm som under första halvåret 2009 fick sitt serveringstillstånd återkallat av Stockholms stad. I princip alla restauranger överklagade relativt snart beslutet till länsrätten. Den har i sex fall godkänt restaurangernas begäran om inhibition, vilket innebär att kommunens utslag åsido­sätts i väntan på nytt beslut och restaurangerna har fått fortsätta att servera alkohol.

För de restauranger som har fått avslag på sin begäran om inhibition har verksamheten i de flesta fall gått dåligt.

– Det var en katastrof. Jag har varit lite som en Hammarbykrog, men nu har jag förlorat alla mina kunder som ska gå på fotboll. Nu är det bara lunchrestaurang, det är ingen idé att ha öppet på helger och kvällar, säger Jean Swiri, som i början av maj blev av med tillståndet för sin restaurang Fifis Kök och Bar.

Jean Swiri tycker att han blev dåligt behandlad av kommunen, som inte lyssnade på vad han hade att säga.

– Jag har skickat massor med brev men kommunen gick bara på handläggarens linje, trots att jag var där med min revisor och förklarade på mötet.

Dao Beach, som är en strandrestaurang vid Ängbybadet i Stockholm, blev i mars av med tillståndet och har fått köra på hela våren och sommaren utan öl i tapparna. Enligt restaurangägarna beror det på att en granne klagat på verksamheten.

– Det är självklart att det märks tydligt i kassaflödet. Sen är det även tråkigt att en massa arbetstillfällen försvinner, säger en av delägarna till Dao Beach.

Mats Ekeroth, ägare till Alviks Matbod, har fått lägga om taktiken sedan han blev av med tillståndet i februari.

– Vi kör mer på slutna sällskap nu. Då kostar det 1.000 kronor per gång och det är tjorvigt med att gästerna måste fylla i en lista över vilka som kommer.

Han har överklagat till Rege­ringsrätten, men menar att verksamheten inte står och faller med tillståndet eftersom han kan luta sig mot lunch, catering och festvåning. Mats Ekeroth tycker att informationen från tillståndsenheten var dålig i samband med beslutet.

– I och med att vi överklagade på en gång trodde jag att vi hade tillstånd tills proceduren var klar. Så jag körde på ett tag innan jag fick höra att jag inte fick.

Sex av de 21 restaurangerna har bytt ägare eller på annat sätt ändrat i ägarstrukturen i samband med att de torrlagts. Oftast har det skett kort efter att de nekats inhibition av länsrätten. Ett fall, Curry Plaza på Roslagsgatan, ansökte inte om inhibition, utan gjorde ett ägarbyte direkt, ett par månader efter att serveringstillståndet drog in.

När en restaurang byter ägare är den tillbaka på ruta ett, och de nya ägarna kan snart servera alkohol igen.

– Återkallandet av tillstånd gäller personerna som driver verksamheten. Inte själva restaurangen eller lokalen, säger Anders Häregård, chef för tillståndsenheten.

Enligt Häregård är ägarbyten vanligt och det är ibland svårt att reda ut vilket bolag och vilka ägare som gör vad.

En restaurang, Himmel och Strand vid Alviks strand, har stängt igen helt sedan tillståndet drogs tillbaka. Den hyllade restaurangen Hälsingborg på Mäster Samuelsgatan, som omnämnts i aktade White Guide som en av Sveriges mest spännande restauranger, kommer nu att sälja verksamheten, vilket helt beror på att de förlorat serveringstillståndet.

– Vi har kastat in handduken, vi har gett upp. Det känns tråkigt och det känns som om tillståndsenheten inte har någon empati. De borde komma in och titta att vi sköter allt som vi ska, säger restaurangchef Sebastian Dennel.

I motiveringen till att Hälsingborg blev av med tillståndet står det att de ”undanhållit information rörande vilka personer som kontrollerar verksamheten”.

– Deras grunder är inte rimliga, säger Sebastian Dennel.

Krögare måste vara lämpliga

Enligt tillståndsenheten är den största anledningen till att serveringstillstånd återkallas i Stockholm ekonomiska problem, som gör att krögarna inte längre är lämpliga enligt alkohollagens 7 kapitel, § 7.

Den lagtexten lyder: ”Serveringstillstånd får meddelas endast den som visar att han med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig att utöva verksamheten.”

– Cirka 85 procent av återkallelserna de senaste åren har denna grund, ibland kombinerat med andra problem, säger Anders Häregård, chef för tillståndsenheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.