Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krögare får sparken för rasistisk dessert

Desserten, som serverades på tv-kocken Niklas Ekstedts krog Kåken, beskrevs som ”negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på” av ena krögaren som tagit fram menyn. Nu får krögarparet sparken, enligt Ekstedt.

För några veckor sedan slog de nya krögarna på Restaurang Niklas bakficka Kåken upp portarna. Joakim Almqvist och Kalle Nilsson från Ölbaren i Åre hade flyttat till Stockholm och serverade en 25-rätters avsmakningsmeny, där bland annat hästtartar serverad på en V75-kupong och hummer i klädnypor ingår. Men en av desserterna, och dess namn på menyn, har fått gäster att höra av sig till Dagens Nyheter.

– Ja vi serverar då chokladbollar, eller negerbollar i en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på, säger krögaren Joakim Almqvist till DN.

Tror du inte detta ses som väldigt kontroversiellt?

– Vi menar inget illa med det här, det är larv att folk blir upprörda. Vi spelar lite på att man som barn inte fick säga negerbollar innan man förstod varför man inte fick säga det, svarar Joakim Almqvist.

När DN når Stureplansgruppens vice vd Per Gunne känner han inte till den ifrågasatta desserten.

– Det hade jag inte en aning om, jag ska försöka få tag i Joakim så han kan få göra ett tillägg till den där idiotkommentaren, säger Per Gunne.

Krögaren Joakim Almqvist återkommer för kompletterande kommentar 30 sekunder efter att DN pratat med Stureplansgruppen.

– Jag ber så hemskt mycket om ursäkt ifall någon tagit illa upp. Det var idiotiskt tänkt av oss. Det är inget vi har haft på menyn länge och inget vi kommer ha kvar i fortsättningen, säger Joakim Almqvist.

Ursäkten räckte dock inte. Senare samma kväll kom beskedet att krögarparet får sparken.

– Vi avslutar gästspelet i förtid. Vi har nolltolerans mot rasism och alla uttalanden som kan uppfattas som rasistiska, säger ägaren Niklas Ekstedt till DN på tisdagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.