Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Krögare försvarar halvnaken kvinna

Foto: Skärmdump från strandvägen1.se
Pelle Lydmar har blivit hårt kritiserad för bilden av den mycket lättklädda kvinna som prytt nya restaurangen Strandvägen 1:s hemsida. På torsdagskvällen byttes bilden ut. Därmed inte sagt att Stockholmskrögaren kröp till korset.

Stormen som följde på publiceringen gjorde att Pelle Lydmar under torsdagseftermiddagen tog sig en funderare.

– Tänkte på det i bilen på väg hem. Och kom fram till att bilden kommit ur sitt sammanhang på hemsidan, nog en poäng att den inte ska vara där. Så jag tog bort den och la upp en bild på min hund i stället, säger Pelle Lydmar till DN sent på kvällen.

Och hunden heter?

– Billy.

Pelle Lydmar bekräftar att hans telefon gått het under torsdagen. Många har tyckt till om publiceringen, en och annan också om att bilden på den halvnakna kvinnan alltjämt hänger på restaurangens vägg.

– Där får den hänga kvar, säger Lydmar.

Tidigare under dagen, under samtal med DN, utvecklade krögaren sin syn på bilden och den upprördhet han kunnat notera i sociala medier och i telefonen.

– Jag förstår de upprörda rösterna, men jag delar kanske inte deras uppfattning. Jag har intresserat mig för konst och visat det i offentliga miljöer sedan mitten av 90-talet. Mycket har varit betydligt värre bilder än detta.

Han nämner ett aktuellt exempel, Årets bild av DN-fotografen Paul Hansen, som hans Lydmar hotell hade vernissage för i förrgår. I krögarens tycke är bilden som föreställer ett begravningsfölje med döda barn i Gaza mer anstötlig än kvinnan på klippan vid havet, särskilt i restaurangmiljö. Men han ser bägge som olika uttryck för vår samtid.

– Därför hade jag väl inte riktigt garden uppe för att den här bilden skulle väcka någon uppmärksamhet alls. Om någon tror att jag har den här bilden för att sälja mer potatis så tror jag inte att man känner mig så väl. Jag har haft Ku Klux Klan-bilder i min gamla lobby, säger Pelle Lydmar.

I vintras aviserade Pelle Lydmar att han skulle öppna en ny restaurang på Strandvägen 1 i Stockholm. För ett par veckor sedan öppnade den med gatuadressens namn. När hemsidan kom upp uppmärksammades fotot på den halvnakna kvinnan i bloggvärlden och snart hade kritiken spridits till de sociala medierna.

”Osmakligt”, ”Vad är det här för skit?” och ”Idiotsexistisk hemsida”, var några av reaktionerna. ”Strandvägen 1 tycker uppenbarligen att det här är ett relevant bildspråk för en restaurang… Jag tycker det är en relevant anledning till att inte gå dit”, bloggade Ulrika Good på Resumé på onsdagen.

Pelle Lydmar spekulerar i om människor uppfattar bilden som en slags annons, eftersom den finns på hans hemsida. Han förklarar att bilden är en av fyra beställningar han gjort från fotografen Oskar Christophersen som fick fritt fram att göra vad han ville.

– Jag censurerar aldrig någonsin. Jag fick bilden precis före öppningen och tycker så mycket om den att jag hängde den i min matsal.  Att den hamnade på hemsidan var inte så dramatiskt från min sida. Jag hade en tanke om att inte visa ost, vin, cognacglas eller smilande servitörer. Hade Oskar tagit en bild på en gran hade det varit den bilden i stället, säger Pelle Lydmar.

Tror du inte många gör skillnad på upphängd konst och företags hemsidor?

– Jag håller med om det. Många bilder jag haft utställda på Lydmar genom åren finns på min hemsida, men inte som bakgrundsbild. Jag tyckte inte att det var så konstigt att ha det, men jag har fått en publik som kanske aldrig varit hos mig eller inte har en relation alls till mig.

Du tänkte inte att en halvnaken kvinna på en restauranghemsida skulle väcka reaktioner?

– Inte ett dugg, inte ens den minsta tanke. Det är en vacker bild, så enkelt var det för mig. Med tanke på vad som finns ute i medierna, bilder som är betydligt mer anstötliga men som ändå inte väcker någon uppmärksamhet. Några har blivit förbannade, men andra har börjat diskutera smal, tjock och en massa andra frågor.

Debatten om den offentliga bilden av kvinnor måste du ha märkt av?

– Jag förstår och respekterar det, men jag har alltså inte sett det här som reklam, säger Pelle Lydmar.

Kan du tänka dig att byta bild?

– Jag tycker att det vore tråkigt om människor blir förbannade, jag har ingen lust att reta någon. I matsalen kommer jag nog inte ta ner den, men om det är så att människor uppfattar hemsidesbilden som en annons så kanske gör jag det där. Och om en bild i ram är något annat än samma bild på en webbplats, jag vet inte… Jag tar till mig det som sägs och försöker göra något begåvat av det.

Och som sagt – senare på torsdagen försvann den lättklädda från hemsidan. Något som inte var något speciellt svårt beslut för den eftertänksamme Pelle Lydmar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.