Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/krogare-om-nya-restriktionerna-tacksam-att-det-inte-ar-varre/

STHLM

Krögare om nya restriktionerna: ”Tacksam att det inte är värre”

”Nu är det ändå rimliga regler, att stänga klockan 23 är en bra tid. Man blir tacksam”, säger krögaren Marion Ringborg.
”Nu är det ändå rimliga regler, att stänga klockan 23 är en bra tid. Man blir tacksam”, säger krögaren Marion Ringborg. Foto: Lisa Mattisson

Nya restriktioner mot både krog och restaurang träder i kraft på onsdag. Allra hårdast drabbas scener och nattklubbar, men åsikterna skiljer sig åt bland krögarna.

Marion Ringborg som driver restaurangen Garba är lättad medan Samuel Laulajainen på Södra Teatern beskriver läget som katastrofalt. I Göteborg ställer Park Lanes ägare Magnus Albrektson in sig på att säga upp personal.

Spridningen av covid-19 fortsätter att medföra konsekvenser för restaurangbranschen. Under måndagen presenterade statsminister Magdalena Andersson nya åtgärder för att minska belastningen på sjukvården och hålla nere smittan.

Från och med onsdag ska restauranger och krogar stänga senast klockan 23 och max 8 personer får sitta i samma sällskap.

Marion Ringborg som driver krogen Garba känner en lättnad över att restriktionerna inte är lika hårda som förra året, då alkohol inte fick serveras efter klockan 20.

– Jag jämför med hur det var förut, när det var mycket värre. Nu är det ändå rimliga regler, att stänga klockan 23 är en bra tid. Man blir tacksam, så känner jag.

Samtidigt är Garba en nyetablerad restaurang som inte hunnit uppleva en säsong utan covid-19 pandemin. Drömmen om en ”family style-meny” med långa bord där gästerna delar på mindre rätter får vänta lite till.

– Vi är anpassningsbara, men vi hade ju precis ändrat om och öppnat för fler bord. Nu måste vi tänka om. Visst har man märkt att bokningarna minskat under hösten, säger hon.

”Det är jättetufft för våra arrangörer, personal och artister som ska upp på scen”, säger Samuel Laulajainen, vd för Södra Teatern.
”Det är jättetufft för våra arrangörer, personal och artister som ska upp på scen”, säger Samuel Laulajainen, vd för Södra Teatern. Foto: Jonas Lindkvist

På nattklubbsfronten är läget mer pressat. I december kom det första bakslaget precis innan jul- och nyårsfestligheterna när regeringen satte stopp för all dans på krogen. Samuel Laulajainen, vd för Södra Teatern, sade då att han var tacksam över att konsertverksamheten ändå kunde fortsätta.

Nu kan den också stoppas.

– Det här är en katastrof, det är jättetufft för våra arrangörer, personal och artister som ska upp på scen. Vi får se över om det är möjligt att genomföra för varje enskild föreställning. Men med största sannolikhet kommer de att flyttas fram ytterligare, säger han på måndagen.

Flera föreställningar som är planerade för våren är helt utsålda och under hösten hade nattklubben anställt personal till nästan full bemanning igen. Nu är framtiden osäker.

– Vi måste se över det där igen. Vi vet inte vad det innebär rent praktiskt, men vi måste minska utgifterna. Det är skittufft. Till en början vill man ju ha kompensation när det kommer näringsförbud två dagar innan. Ersättning och tydliga bud. Det är så snabba puckar, vi har två dagar på oss att ställa om.

Han får medhåll från branschorganisationen Visita som kritiserar de nya restriktionerna i ett pressmeddelande.

Jonas Siljhammar, vd på Visita, skriver att det inte finns några bevis för att smittspridning skulle ske på serveringsställen efter just klockan 23 och att vaccinationsbevisen togs fram specifikt för att den här typen av restriktioner skulle undvikas.

Magnus Albrektson som äger Park Lane i Göteborg är kritisk till att tiden som klubbar nu får på sig att ställa om verksamheten är kort.
Magnus Albrektson som äger Park Lane i Göteborg är kritisk till att tiden som klubbar nu får på sig att ställa om verksamheten är kort. Foto: Mikael Miettinen

I Göteborg kastades planerna även om för nattklubben Park Lanes ägare Magnus Albrektson. Han är också kritisk till den korta tiden de får till att ställa om.

– Onsdag..? I praktiken två dagars varsel alltså... det är ungefär med lika god framförhållning som sist. Jag måste säga att jag inte förstår planeringen, säger han.

Sedan förra omgången restriktioner har Park Lane enbart hanterat sittande gäster, använt vaccinpass i entrén och haft avstånd mellan borden.

– Jag får avboka allt som är bokat nu och åter börja säga upp personal, så är det ju.

Läs mer:

Arg krögare: Ge oss restriktioner – inte rekommendationer

Restaurangerna har tappat 50 miljarder – men för anrika krogen blev pandemin räddningen

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt