Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Krögare sägs upp när Kista galleria bygger om

Mehdi Hamidi som driver restaurangen Saffran är en av många oroliga krögare i Kista galleria.
Mehdi Hamidi som driver restaurangen Saffran är en av många oroliga krögare i Kista galleria. Foto: Thomas Karlsson

Kista galleria säger nu upp sina restaurang­ägare. Ledningen vill ha kortare avtal inför en ombyggnad och kräver att krögarna ger upp sin besittningsrätt. ”Restaurangens värde försvinner om jag skriver på”, säger krögaren Mehdi Hamidi.

Kista galleria har varit en framgångssaga sedan ombyggnaden inleddes i början av 2000-talet. 2011 omsatte marknadsplatsen mer än 2,3 miljarder kronor och hade över 18 miljoner besökare.

En anledning är food courten – mattorget – där ett antal restauranger med mat från olika delar av världen har trängts.

Nu finns det planer på att bygga om mattorget och gallerialedningen har erbjudit restaurangägarna sexmånadersavtal med tre månaders uppsägningstid, tidigare har man haft fleråriga avtal. Gallerian vill dessutom att restaurangägarna ska skriva under en överenskommelse om att avstå från besittningsskydd, vilket skapar oro.

– Det första jag reagerade på var att avtalet är dubbelt så tjockt som det gamla, säger Vahid Arsalani, som driver Steak House.

– Därefter på att gallerian vill att vi ska avstå vårt besittningsskydd och skriva korta avtal. Vi har lagt otroligt mycket tid och kraft på det här och man blir orolig: Var står vi? Vad kommer hända? Över 200 personer är anställda i food courten.

Mehdi Hamidi, ägare till Saffran, har haft sin restaurang i tio år. Värdet, som han uppskattar till mellan 5 och 7 miljoner kronor, försvinner om han skriver på, menar han – ingen är beredd att köpa en verksamhet med korttidskontrakt.

– Vi byggde upp köket och betalade nästan 300.000 kronor för ventilationen. Vi kaklade väggarna själva. Det är som en spargris, man gör en insats. Ville man ha en månadslön kunde man vara anställd i stället, säger han.

Båda uppger sig ha satsat miljonbelopp i sina restauranger och säger sig sova dåligt på nätterna till följd av oron.

De berörda matställena har bildat en ekonomisk förening, där restaurangkonsult Tomas Gestrup är ansvarig. Advokat Johan Obel vid Fylgia har anlitats för att sköta de juridiska förehavandena.

– I talande stund är det åtta hyresgäster som är uppsagda, alla åtta är pågående ärenden i hyresnämnden, säger Gestrup.

Ni hävdar att gallerialedningen vägrar att förhandla med alla restauranger samtidigt. Pratar de med dig?

– Egentligen inte. Av dem som är uppsagda har vi haft två sittningar med mig och advokaten. Ledningen gör inga korrigeringar av sitt tidigare erbjudande utan säger bara att så här ska det vara tills det blir en ny food court.

DN Stockholm har talat med Kista gallerias vd Gunnar Mässing, som menar att det inte finns något alternativ.

– Vi ska bygga om och flytta food courten. Då kan man inte ha hyresgäster med besittningsskydd för då vägrar den ena eller den andra flytta och då kan vi inte skapa en ny food court för att de ska få plats och kunna öka sin omsättning i framtiden. När man gör sådana här ombyggnader säger man upp avtalen, du kan inte ha en enskild hyresgäst som sitter kvar och försöker nyttja situationen för sin egen räkning.

Ni kan inte ha hyresgäster med besittningsskydd?

– Nej, då sitter du på jätteproblem. Det här är inget märkvärdigt. Vi fixar billigare för dem, som vi gjorde för tio år sedan. Nu får de det ännu bättre i framtiden, för det är för trångt. Vi har för mycket folk och området är nedslitet.

Vad har restaurangägarna för skydd om de skriver på de här avtalen?

– De får en ny lokal i den nya food courten och blir inte projektet av så är vi tillbaka på ruta noll. Vår framgång kommer genom våra hyresgästers framgång, vi bråkar inte med dem som ger oss framgång.

Enligt Tomas Gestrup vill ni inte förhandla med alla samtidigt?

– Det är ingen socialistgrupp det här. Det är egna företagare med enskilda avtal. De här 21 kan Gestrup aldrig samordna, det lovar jag dig.

Tomas Gestrup:

– Restaurangägarna vill anpassa sig till vad som kan komma att gälla, i händelse av att ett beslut om att bygga en ny food court. Sett utifrån mitt och vår advokats perspektiv är det dessutom fullt rimligt att skriva ett avtal som tillvaratar båda parters intressen.

I avtalet har gallerialedningen fram till sista december 2015 på sig att besluta sig för att bygga ett nytt mattorg.

Invigdes av kungaparet 1977

1977 Kista centrum invigs av kungen och drottningen.

1996 Man börjar titta på möjligheterna att bygga om Kista cent-rum, till en form av stadskärna.

1998 Arbetet för att göra om Kista centrum till galleria inleds på riktigt.

2001 Den så kallade modeboulevarden står klar.

2002 Gallerian byggs om och växer. Den uthyrbara butiksytan ökar med mer än det dubbla. Food courten invigs.

2004 För tredje året i rad, i en jämförelse mellan köpcenter i Stockholm, ökar omsättningen mest i Kista galleria.

2010 Torsnästorget utanför gallerian byggs om och byter namn till Jan Stenbecks torg.

2011 5D-biografen invigs. Kista galleria slår rekord - mer än 2,3 miljarder kronor i omsättning och över 18 miljoner besökare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.