Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 03:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/krogaren-emelie-svensson-under-finanskrisen-ville-folk-anda-ga-ut-och-dranka-sina-sorger/

STHLM

Krögaren Emelie Svensson: Under finanskrisen ville folk ändå gå ut och dränka sina sorger

Spädgris är en klassiker på restaurang Agnes.
Spädgris är en klassiker på restaurang Agnes. Foto: Karina Ljungdahl

Det nya coronaviruset slår hårt mot Stockholms restauranger. Emelie Svensson driver restaurang Agnes på Kungsholmen i Stockholm. Här berättar hon om hur hon påverkats – och vilka nya lösningar krisen drivit fram.

Hur har ni påverkats av coronakrisen? 

– Jättemycket. Omsättningen har sjunkit drastiskt, vi har permitterat all personal. Tidigare hade vi lunch flera dagar i veckan, nu kör vi bara lunch på fredagar. Vi har ett chambre séparée där man kan sitta avskilt, men där har det ändå varit dåligt med bokningar, framför allt i veckorna. Jag tror att företagen tar sitt ansvar och inte vill att folk ska gå ut. Jag har jobbat över 25 år i branschen och inte varit med om något liknande. Under finanskrisen ville folk ändå gå ut äta och dricka och dränka sina sorger.

Läs mer: Krögaren Lisa Lönner: Jag hoppas folk vill turista lokalt 

Vad har ni gjort för att minska effekterna? 

– Vi har sålt några av våra saker på en Hemköpbutik i närheten. De har en stor delikatessdisk som de ville utveckla, så nu samarbetar de med några restauranger. Vi har gjort vår klassiker, helstekt spädgris med pommes provencale och tryffelmajonnäs, som säljs helt färdig. Det är bara att värma den hemma. Vi har också förändrat vår meny, den brukar vara stor, men nu har vi minskat den lite och gjort den mer levande: Färre grejer som vi byter oftare. Men vi gillar att det händer mycket, då får man jobba aktivt och hänga med mer i säsongen.  

Läs mer: Här är Stockholms bästa hämtmat 

Vad tycker du att man ska äta i kväll? 

– Använd dig av sparris på alla möjliga sätt. Ta grön svensk när den kommer, och vit från Tyskland. Våga dig på att göra en hollandaise, det gör inget om den blir dålig, nu har man ju tid att göra om den. 

Läs mer: Så räddar du en sprucken sås och andra kökstips