Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Krögaren: ”Vi klarar inte en vecka till så här”

Sophämtningen står stilla i Stockholm sedan de anställda vid de två dominerande sophämtningsföretagen har gått ut i vild strejk. Konsekvenserna har redan blivit kännbara – inte minst för restauranger i innerstan: 

– Vi klarar inte en vecka till så här, säger krögaren Ali Azimi.

Situationen börjar bli kaotisk, berättar Ali Azimi som driver restaurangen El Cielo på Kungsholmen. Sedan sopkonflikten bröt ut förra veckan har både fredagens och tisdagens hämtning av sopor ställts in.

Läs mer: Stockholm står utan sophämtning – vild strejk bland åkarna

Foto: Emil HammarströmDet kalla soprummet har under tiden blivit överfullt och det som måste slängas som inte bär spår av några matrester – bland annat kartonger och andra förpackningar – måste ställas i andra av restaurangens utrymmen.

Med en suck beskriver Ali Azimi att han är orolig för hur allt ska utveckla sig om sophämtningen inte kommer i gång igen snart. Och han ger inte mycket för den hjälp som Stockholms stad har lovat bistå med.

– Vi ringer och ringer. Ingenting händer. Det är skitjobbigt, säger han.

Omständigheterna är inte unika för Ali Azimis restaurang. Tvärtom är det just mindre matställen som är speciellt känsliga för konsekvenserna av störningar i sophämtningen eftersom de genererar mycket avfall och ofta har begränsade ytor att förvara det på.

Många restauranger har därför hämtning flera gånger i veckan. Men när möjligheterna att stuva undan skräpet allt eftersom minskar och Ali Azimi har bett Stockholm stad om hjälp har han fått ett oväntat råd.

– De säger ”ni kan väl ställa det på gatan” och hävdar att vi har en tillfällig dispens. Vad ska vi göra? säger han uppgivet.

Läs mer: Containrar ska rädda Stockholm från sopkaos

Foton i text: Emil Hammarström

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.