Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krökt flaggstång restes på Island redan 2008

Den krökta flaggstången på Sergels torg har vållat het debatt. Men redan 2008 skapade en isländsk konstnär en snarlik skulptur. Mattias Norström, som står bakom verket på Sergels torg, menar att han aldrig har sett det isländska konstverket.

Förra året stod konstnären Mattias Norströms verk ”Du gamla, du fria” på Vasaparken i Göteborg. Men redan 2008 stod en väldigt snarlik flaggstång, med en isländsk flagga, på torget Klambratun i centrala Reykjavik. Verket heter ”Flagpole” och var en del av isländska konstnären Eva Isleifsdottirs kandidatutställning på Islands konsthögskola.

– Konstverket handlar om stolthet. Jag ville göra flaggstången ledsen på ett humoristiskt sätt. Det var precis efter finanskrisen och det var en väldigt ledsen stämning på Island. Folk som inte skulle behöva lida led, säger Eva Isleifsdottir över telefon.

På torsdagen greps en man sedan han försökt såga ner flaggstången på Sergels torg. Eva Isleifsdottirs verk vandaliserades på sin tid när en person försökte klättra upp i den. Någon stal även själv flaggan.

– Jag har letat efter flaggan ända sedan dess, säger Eva Isleifsdottir.

Hennes verk har aldrig visats i sin helhet igen, men det kunde ses på bild på ett galleri i Warszawa 2010. Konstnären har även tryckt upp flaggstången på ett vykort för att skapa publicitet inför utställningen i Polen.

– Bilden av konstverket har nog blivit känd, tror jag, säger Eva Isleifsdottir.

Mattias Norström menar å sin sida att han inte har sett det isländska verket förrän under onsdagen, när en person visade honom en bild.

– Ingen av de konstnärskollegor som jag pratat med har heller sett det tidigare.

Han säger att om det isländska konstverket varit känt så hade det redan uppmärksammats förra året, när ”Du gamla, du fria”, visades i Göteborg.

– Men så är det ju så att ingen konstidé är unik. Allt refererar till något an gjort tidigare. Men jag har aldrig sett det isländska verket tidigare, säger Mattias Norström.

Einar Ingolsson är kulturchef på Islands största tidning Morgunbladid. Han berättar att han känner till konstnären Eva Isleifsdottir, men inte just flaggstångsverket.

– Jag har inte hört talas om konstverket förut, måste jag erkänna. Och jag följer vad som händer i Islands konstvärld väl, säger Einar Ingolsson.

– Eva är inte en av de mest kända isländska konstnärerna, men hon är duktig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.