Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kronhjortarna-blir-fler-och-orsakar-storre-skador/

STHLM

Kronhjortarna blir fler – och orsakar större skador

Stammen av kronhjortar i Stockholms län växer stadigt, framför allt i tre områden i länet.
Stammen av kronhjortar i Stockholms län växer stadigt, framför allt i tre områden i länet. Foto: Tobias Hjortstråle

Antalet kronhjortar i Stockholms län blir allt fler – och orsakar skador för jord- och skogsbrukare. Nu har Länsstyrelsen antagit riktlinjer för hur stammen ska hanteras.

– Vi hoppas att riktlinjerna kan hjälpa markägare och jägare med en bra förvaltning av kronhjort i länet, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen. 

Kronhjortspopulationen växer stadigt, framför allt runt ursprungsområdena i Hölö i Södertälje kommun, Kårsta i Vallentuna kommun och Bro i Upplands-Bro kommun. Kronhjort ska tillåtas fortsätta sin utbredning i länet men etableringen måste enligt Länsstyrelsen dock ske med försiktighet så att skador på jord- och skogsbruk kan hållas nere.

Länsstyrelsen har beslutat om övergripande riktlinjer för förvaltning – bland annat en planerad avskjutning – av kronhjort i länet. Samtidigt slår de fast att djuret är en värdefull art och ska bevaras långsiktigt.

– Populationer som växer kraftigt kommer tyvärr att orsaka skador för jord- och skogsbrukare. Det är viktigt att förvaltningen lokalt i länet bygger på skötselplaner inom kronhjortsskötselområden, där jägare och markägare kommer överens om målsättningen med den lokala kronhjortsförvaltningen, säger Tobias Hjortstråle på Länsstyrelsens webbsida.

Kronhjort är en ursprunglig svensk art som jagades intensivt i slutet av 1800-talet och då minskade kraftigt i antal. Under slutet av 1900-talet började kronhjortar sprida sig både naturligt och som rymningar från hägn och under 2000-talets början har populationsökningen tagit fart i Stockholms län. 

Stammen i länet är fortfarande till antalet färre än andra klövviltsarter, men ökar i både antal och utbredning. Avskjutningen av kronhjort i länet visar en stadig ökning sedan 2000, under förra årets ordinarie jakttid fälldes 116 djur. Jakttrycket bör, menar Länsstyrelsen, ökas i områden där skadeförhållandena riskerar att bli oacceptabla.

Sammanstötningar mellan fordon och kronhjortar är inte så vanligt i Stockholms län, under åren 2015 till 2019 har det skett färre än 10 olyckor årligen. I jämförelse med andra viltslag så ökar antalet trafikolyckor för dovhjort och vildsvin.

Den art som orsakar flest trafikolyckor är rådjur, under 2019 var mer än 4.200 trafikolyckor med rådjur inblandade. 

Läs mer: ”Jakt handlar om så mycket mer än att döda” 

Läs mer: Vildsvinen matas bort från soptunnor - i stället för att skjutas