Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kronprinsessan-victoria-inleder-digitala-prideparaden/

STHLM

Kronprinsessan Victoria: Vi får inte bli tysta

Kronprinsessan Victoria under sitt inledningstal.
Kronprinsessan Victoria under sitt inledningstal. Foto: KUNGLIGA HOVSTATERNA/TT

Den färgsprakande Pridefestivalen på Stockholms gator byts i år ut till en digital festival. Kronprinsessan Victoria höll i inledningstalet – via internet. 

– Pride är en fest men också en manifestation för mänskliga rättigheter, sa kronprinsessan.

Det är första gången som någon ur kungafamiljen deltar under Stockholm Pride. Men kronprinsessan har sedan tidigare visat stöd för hbtq-rörelsen. Bland annat under QX Gaygala 2013 där hon delade ut pris till Jonas Gardell som årets homo. 

I sitt tal lyfte Victoria fram rätten att vara den man är. Hon tog också upp vikten av att genomföra festivalen och att stå upp för hbtq-rörelsen under pandemin då mycket sätts på paus och utvecklingen går bakåt på vissa håll.

– Det är en påminnelse om alla de framsteg som gjorts – men också om allt som finns kvar att göra. Och det ansvaret vilar på oss alla. På dig och på mig. Vi får inte bli tysta, fortsatte kronprinsessan.

Webbsändningen fortsatte med hälsningar från bland annat hbtq-profiler och artister.

– Vi är väldigt glada för det stödet, som betyder mycket för oss i Sverige och för den signal det skickar till rörelsen internationellt, sa Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride, om Victorias medverkan.

Den 31 juli gick startskottet för årets pridefestival för att uppmärksamma hbtq-rörelsen, som i år är ett helt digitalt evenemang med anledning av rådande coronarestriktioner.

Läs mer:

Så gick Prideparaden från otänkbar till folkfest

Ett annorlunda år för Stockholm Pride – paraden blir digital 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt