Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Krubba med julspel skapar stämning i Årsta

Med internationella förebilder har Enskede-Årsta församling byggt upp en julkrubba med stall och djur i naturlig storlek på Årsta torg. 

– Den vanligaste frågan på torget är ”Var är Jesus”, säger prästen Henrik Fergin. 

Fram till trettondagen arrangeras advents- och julspel för vuxna. 

På 40-talstorget i Årsta står julen för dörren. Julkrubban med betesdjur i naturlig storlek har blivit ett säkert tecken. 

– Krubban är öppen dygnets alla timmar och folk går förbi hela tiden. Vi vill att det ska se levande ut, säger Henrik Fergin, präst i Enskede-Årsta församling, som ansvarar för församlingens julkrubbor tillsammans med Eva Tengelin, musiker i församlingen. 

Under adventstiden arrangerar församlingen adventsspel på söndagarna med början på söndag och sedan julspel utomhus för vuxna. Över krubban lyser stjärnan och utanför brinner en eld.

– Det kan vara lite läskigt, och först hade vi en varningstext, men inte längre. Barn har ju sett allt. Vi tyckte att allt runt julen blivit så barnsligt. Förutom allt det kommersiella då, och för många är julen slut på juldagen, då kyrkan egentligen firar som mest, säger Henrik Fergin.

I Årsta pågår därför julen fram till trettonhelgen, och julkrubborna, som församlingen har nästan 100 stycken från hela världen, som blivit en särskild attraktion. En förebild är Italien där alla små samhällen har en egen julkrubba för allmänheten. Ett oväntat praktiskt problem dök upp, när arrangörerna hade svårt att hitta halm i Stockholmstrakten. 

– Den försvinner och går åt, jag tror att rådjuren äter upp den på nätterna. Men nu har jag en leverantör. 

Henrik Fergin säger att krubban i Årsta fyller en funktion för att många faktiskt glömt bort vad som är julens budskap. 

– En pappa berättade hur han satte i gång och googlade när barnen började fråga varför vi firar jul. 

Till slut kommer också svaret på frågan om Jesusbarnet i krubban. 

– Han kommer på julafton, förstås, säger Henrik Fergin. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.