Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Kry skrev ut antibiotika utan provtagning

När DN testade vårdappen Kry fick vi både narkotikaklassade läkemedel och antibiotika utskrivet till barn utan provtagning.
När DN testade vårdappen Kry fick vi både narkotikaklassade läkemedel och antibiotika utskrivet till barn utan provtagning. Foto: Eva Tedesjö

DN testade vårdappen Kry och fick både narkotikaklassade läkemedel och antibiotika utskrivet till barn – utan provtagning. Landstingets egen granskning visar att de digitala vårdgivarna i alltför hög grad ställer oriktiga diagnoser och skriver ut antibiotika på felaktiga grunder.

Dåligt underbyggda diagnoser och antibiotika till patienter som inte bevisligen behöver det. En granskning som Region Jönköping har gjort ger svidande kritik till de digitala vårdgivarna Kry och Min doktor, något tidningen Dagens arena också har rapporterat om. Detta bekräftas i DN:s egna test.

Regionen har gått igenom fall där patienten diagnostiserats med halsfluss eller lunginflammation, två diagnoser med fastställda riktlinjer. Genomgången visar att riktlinjerna följs dåligt, att antibiotika skrivits ut mot riktlinjerna och i de allra flesta halsflussfall utan att patienten fått göra streptokock A-test.

– Det är ett riktigt dåligt resultat och vi kräver en förändring, säger Mats Bojestig, Hälso- och sjukvårdsdirektör, region Jönköpings län.

Det är ett riktigt dåligt resultat och vi kräver en förändring

Min Doktors chefsläkare Henrik Kangro är kritisk till utredningen och menar att det saknas uppgifter som är nödvändiga för att dra slutsatser om felaktig antibiotikaförskrivning, då allt inte varit inskrivet i det system som landstinget utgått från.

– Vi ser fram emot transparens och öppna jämförelser i medicinska tidskrifter vad gäller exempelvis antibiotikaförskrivning inom den offentliga vården. Vi följer Stramas riktlinjer och läkarna gör alltid individuella bedömningar av när prover och/eller behandling behövs, säger Henrik Kangro.

Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Jönköping och beställare av granskningen.

– Det vi har granskat och tittat på står vi för. Sedan tycker vi att man behöver vidga det här ytterligare och titta på fler infektionsdiagnoser. En sådan dialog vill vi gärna ha med de digitala vårdcentralerna framöver.

DN har vid flera tillfällen testat den digitala vårdtjänsten Kry. Vi har fått penicillin mot öroninflammation och halsfluss utskrivet utan någon provtagning. Vid andra tillfällen har vi blivit hänvisade till närakuten, eftersom Kry inte kan erbjuda halsprov.

Vi har också fått narkotikaklassad hostmedicin till en frisk treåring, trots att Kry enligt sin egen sajt inte skriver ut ”narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel”.

– Jag blir väldigt upprörd. Patienterna har rätt till en ordentlig undersökning och diagnostisk som måste föregå all behandling, säger professor Otto Cars, grundare av det internationella nätverket mot antibiotikaresistens, React, när han får höra resultatet av DN:s test.

Otto Cars anser att den här typen av förskrivning av antibiotika är helt felaktig.

– Utskrivning över internet måste i största utsträckning elimineras. Patientsäkerheten är viktigast här, patienten måste få rätt diagnos och behandling. Ibland är antibiotika livsviktigt och det kan också missas i den här typen av hantering, säger han.

Utskrivning över internet måste i största utsträckning elimineras

Kry uppger själva i samband med läkarbesöket (i sin app) att de ”i dagsläget” inte kan erbjuda halsprov, blodprov eller skicka röntgenremiss.

Kry:s chefsläkare Johan Flodin säger dock att kom man igång med provtagning ”på bred front” i Stockholm i januari, dock ännu inte i övriga Sverige. Men när DN testade Kry i februari och april i år från Stockholm fick vi veta att Kry inte kan erbjuda provtagning.

Johan Flodin säger att han inte vill kommentera ”enskilda fall”, men att han välkomnar en granskning.

– Kry:s läkare arbetar med tydliga riktlinjer kring vad som gäller vid förskrivning av läkemedel och vi jobbar kontinuerligt med att förbättra våra kvalitativa processer. Vi för bland annat en dialog med Strama för att säkerställa en hög följsamhet till våra riktlinjer.

Det faktum att Kry under stora delar av sin verksamhet inte erbjudit sina patienter provtagning är problematiskt även ur en ekonomisk synvinkel. Jönköpings län har nämligen fakturerat andra landsting, vars invånare använt Kry, som om de vore fullgoda läkarbesök. Ett schablonbelopp på cirka 2.000 kronor, som ska täcka kostnaden för provtagning vid behov.

Om Kry bedömer att de inte kan hjälpa patienterna debiteras inte landstinget, enligt Johan Flodin. Detta omfattar 8,6 procent av patientkontakterna, att jämföra med 20 procent hos Min doktor, som haft möjligheten till provtagning sedan start. Men i ersättningen som Kry fått för alla sina patienter finns det dock en ”buffert” för provtagning och mer resurskrävande behandling.

Foto: Magnus Hallgren

När DN testade Kry fick vi bland annat penicillinet Kåvepenin utskrivet. (Foto: Magnus Hallgren)

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig är kritisk till att Kry tagit fullt betalt utan att ha kunnat erbjuda provtagning.

– Jag kan utrycka mig så här. Det finns all anledning för oss att titta på det. Anledningen till att vi har klassat detta som besök är att man ska göra ett fullgott besök.

Han välkomnar de nya ersättningsriktlinjerna från SKL som innebär att ersättningen för digital vård halveras.

– Jag kan förstå att det sticker i ögonen, när det förefaller att någon fått mer betalt än vad något borde kosta.

Kommer ni att kräva tillbaka pengar?

– Det kräver en rad undersökningar för att veta om vi kan göra det rent juridiskt, säger Mats Bojestig.

Daniel Forslund (L) är innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Han säger att han förutsätter att Jönköpings landsting går till botten med om deras fakturor har varit korrekta.

– Vi har ett avtal som säger att man inte får överdebitera varandra. Görs det så ska det återbetalas. Vi ska inte behöva gå in i varje fall och granska fakturorna. Har Kry sagt att de erbjuder en tjänst som de inte gör tycker jag att Jönköping ska följa upp det och säkerställa att man får det man har betalat för.

Daniel Forslund tycker att de digitala vårdgivarna har barnsjukdomar som skyndsamt måste lösas.

– De digitala vårdgivarna borde ha granskats tydligare från första början så man också kunde ha hjälpt dem att definiera exempelvis när virtuella besök passar lika bra som fysiska.

DN testar digitala vårdgivaren Kry

Test 1

En treåring som har haft feber i ett par dagar och vill inte äta, mest sova. Han har däremot inte klagat på ont någonstans, trots upprepade frågor från mamma och pappa.

Doktorn hos Kry frågar treåringen hur han mår, det vill han inte svara på. Han gömmer sig i soffan. Efter en stund nickar han på frågan om ont i ena örat, men skakar på huvudet på frågan om det andra örat.

”Eftersom han är motvillig men ändå säger att han har ont i ena örat kan vi konstatera att han har öroninflammation”, säger läkaren.

Hon frågar om han har ont i halsen, vilket han själv säger att han inte har. Läkaren ber mamma, DN:s reporter, känna på körtlarna och titta i halsen. Vi gör som läkaren säger och svarar att det inte går att känna någon svullnad och inte heller ser några vita prickar i halsen.

Läkaren säger ändå att hon tror treåringen har halsfluss. Läkaren skriver Kåvepenin för behandling i tio dagar. I journalen står ”Omöjligt att se svalget. Inga var i öronöppningar. Bedöms som akut media otit och halsfluss (även mastoidit?)".

”Sjukdomen är allvarlig och om du tror att ditt barn har mastoidit ska du söka vård på en akutmottagning direkt”, står det på vårdguidens sajt.

När det står klart att treåringen vägrar ta flytande medicin försöker DN:s reporter få tag i samma läkare igen. Det är omöjligt. Vi får en ny, som säger att hon ska skriva ut penicillin i tablettform, men skickar aldrig receptet.

Vid tredje kontakten med Kry och en tredje läkare, får vi penicillin i tablettform.

Foto: Eva Tedesjö

Test 2

Samma treåring, som nu är frisk. Vi vill se om det går att få ut receptbelagd hostmedicin. Vi får utan problem Cocillana, en narkotikaklassad hostmedicin, utskriven. ”Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel”, står det om läkemedlet i Fass. Kry skriver, enligt sin egen sajt, inte ut narkotikaklassade läkemedel.

Test 3

En febrig 1,5 åring, som vi uppger har symtom förenliga med öroninflammation. Läkaren rekommenderar oss att söka vård på närakuten eftersom det låter som öroninflammation, men att detta behöver säkerställas med fysisk undersökning innan en eventuell antibiotikabehandling.

Test 4

Ett sista test görs med en 2,5 åring som vi uppger har symptom för halsfluss. Vi hänvisas vidare till en närakut, då läkaren säger att det krävs ett halsprov – som Kry inte kan erbjuda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.