Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kryssningsfartyg-pa-grund-vid-lidingo-i-stockholm/

STHLM

Passagerarfärja på grund vid Lidingö

Den grundstötta färjan Princess Anastasia. Foto: Lisa Mattisson

Passagerarfärjan Princess Anastasia gick på onsdagskvällen på grund på Lidingö vid utloppet från Stockholm. Ingen av de drygt tusen passagerarna ombord ska ha kommit till skada. Fartyget blev strömlöst.

– Den är helt svart, bara nödbelysningen lyser, sade Lars Karlborg på Storstockholms brandförsvar när olyckan var ett faktum.

Färjan var på väg från Stockholm till Helsingfors när grundstötningen inträffade. Sjöfartsverket fick larmet klockan 18.08 på onsdagen. Enligt myndigheten hade fartyget kört upp en bit på land.

Princess Anastasia är 176 meter långt och hade 1.065 passagerare ombord, enligt myndigheten. Ingen person ska ha skadats i samband med grundstötningen.

– De ska ha gått i maklig fart, säger Emelie Boyd, presskommunikatör på Sjöfartsverket.

Passageraren Ida Håkansson från Jönköping berättar att hon upplevde att båten krängde till lite, men vet inte om det var i samband med själva grundstötningen.

– Jag och min sambo var i vår hytt när lysena började blinka och sedan blev det svart i hytten. Sedan märkte vi att motorn stängdes av och att vi bara gled fram. Vi gick ut och fick höra av receptionen att de hade ett generatorproblem. Det kändes obehagligt, men eftersom vi var så nära land var vi inte rädda för våra liv, säger hon till DN.

Vid 19.30-tiden uppgav Storstockholms brandförsvar att en bogserbåt hade dragit loss fartyget och drygt en timme senare sade polisen att Princess Anastasia hade lagt till vid kaj i Stockholm för att evakueras.

Transportstyrelsens inspektörer hade dessförinnan kunnat undersöka fartyget innan bogseringen följde.

– Man har gjort bedömningen att den inte läcker olja eller tar in vatten, säger Emelie Boyd på Sjöfartsverket. 

Inspektörerna kommer att undersöka fartyget ytterligare innan det kan bli klartecken för fortsatt trafik. 

– Dykare behöver inspektera fartygets skick, göra en grundlig undersökning. Det kommer nog att ta lite tid, säger Sara Eriksson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Hon säger vidare till DN att beredskapsinspektörer kan ha varit ombord efter det att fartyget bogserats och vid 21-tiden förtöjts vid kaj.

– Mer än så kan jag inte säga nu. Torsdag morgon vet vi mer, säger Eriksson till DN strax efter midnatt, natten till torsdag.

Princess Anastasia på redden utanför Tallinn, arkivbild från april 2017. Foto: Pjotr Mahhonin / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Lars Karlborg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, menar att det antagligen har blivit någon form av elfel ombord:

– Det blev helt svart, bara nödbelysningen fungerade.

Han hade också uppgifter om att skeppets för befann sig en bit in på land efter grundstötningen.

– Det är nästan som Gevaliareklamen, ”när man får oväntat besök”. 

Stockholmspolisen ryckte ut till Lidingö för att se till att räddningsmanskapet fick jobba ostört vid platsen. Polisen kommer att göra en bedömning av huruvida det finns någon brottsmisstanke kopplad till händelsen.

– Vi har patrull ombord och pratar med besättningen och de som varit på bryggan om vad som hände, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Miia Salonen arbetar på en konferenslokal i närheten av den aktuella platsen. 

– Jag såg inte när den gick på grund. Men det verkar ha gått ganska bra. Den står inte på sned eller så, det är mer som att den har råkat stanna till, sade hon när Princess Anastasia fortfarande stod på grund.

Enligt rederiet Moby SPL är Princess Anastasia en passagerarfärja med plats för 2.500 passagerare. Färjan går på rutten Sankt Petersburg – Helsingfors – Stockholm – Tallinn – Sankt Petersburg.

På onsdagskvällen twittrade ryska ambassaden i Stockholm att den är redo att bistå om nödvändigt. 

https://twitter.com/RusEmbSwe/status/1192176224761794561