Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kulturlots-ska-hitta-lokaler-till-konstnarer/

Konst

Kulturlots ska hitta lokaler till konstnärer

Lövholmen mellan Gröndal och Liljeholmen är Stockholms första industriförort, i dag finns bland annat Cementa här. Om drygt tio år ska det i stället bli bostadsrätter.
Lövholmen mellan Gröndal och Liljeholmen är Stockholms första industriförort, i dag finns bland annat Cementa här. Om drygt tio år ska det i stället bli bostadsrätter. Foto: Fredrik Funck

Konstnärer runt om i Stockholm måste lämna sina lokaler när allt fler områden exploateras. Men staden gör sitt bästa för att hjälpa till, enligt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

– Det mest konkreta är kulturlotsen, som har funnits sedan 2016. Kulturlotsen hjälper till att matcha ateljéföreningar med både stadens egna lokaler och privata fastighetsägares, säger han.

Tidigare i juni besökte DN Beckers gamla huvudkontor på Lövholmen, nära Gröndal i södra Stockholm. I Beckershuset har omkring 200 konstnärer sina ateljéer, men det gamla industriområdet ska omvandlas till bostadsrätter och om några år måste ateljéföreningarna ut.

Detsamma gäller för en ateljéförening i Slakthusområdet vid Globen och det stora ateljéhuset Wip:Sthlm i Årstaberg. Wip:Sthlm har hittat nya lokaler i Västberga industriområde och flyttar dit till hösten.

– Stadens kulturlots har hjälpt Wip:Sthlm i flera år med att hitta en ny lokal, säger Jonas Naddebo.

I Beckershuset har Dan Lageryd och hans omkring 200 kollegor sina ateljéer. De vet inte vart de ska ta vägen när Lövholmen exploateras.
I Beckershuset har Dan Lageryd och hans omkring 200 kollegor sina ateljéer. De vet inte vart de ska ta vägen när Lövholmen exploateras. Foto: Anette Nantell

Det är ett bra sätt att arbeta på, anser han, men mycket ska falla på plats, hyror, lägen, utrymmen...

– De som har ett rivningskontrakt har mycket lägre hyror än de som gäller vid ett mer långsiktigt avtal. Det är en kamp att få till rimliga hyror och en utmaning för många, att de inte har råd med hyrorna. 

I grunden, menar Jonas Naddebo, är Stockholms tillväxt väldigt positiv, men samtidigt en utmaning för stadens kulturaktörer. 

– Vi har ett uppdrag i budgeten för i år om att använda oss av rivningskontrakt, det är viktigt att nyttja alla lokaler. Men vi kommer att behöva hitta lokaler längre bort från centrum. Vi har inte längre fabriker på Södermalm och gamla industriområden inne i staden, det är en naturlig process.

Staden hjälper till att hitta konstnärslokaler, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).
Staden hjälper till att hitta konstnärslokaler, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Beatrice Lundborg

Kulturlotsen arbetar hela tiden med att leta nya lokaler. Staden har, enligt Jonas Naddebo, fått fram 330 nya ateljéer. Tio nya ateljéföreningar driver verksamhet. Lokalerna är utspridda över staden, till exempel i Vällingby, Bromma och Bandhagen.

– Det är inte helt nattsvart, men man måste vara beredd att pendla lite, säger han.

Kulturlotsen har hittills varit en person, men nu har staden tillsatt extra resurser för att hitta livescener och lokaler för Stockholms nattliv, som Debaserpontonen vid Bergsunds strand och den flytande teaterscen under Liljeholmsbron som ska öppna nästa år .

Den öppna kultur som allmänheten kan ta del av ska finnas kvar, enligt Jonas Naddebo som tar Färgfabriken på Lövholmen som ett exempel

– Kulturen ska finnas överallt i staden, säger han.

Läs mer: Hundratals konstnärer tvingas lämna Lövholmen 

Läs mer: Om drygt tio år kan industriområdet bli bostäder

Ämnen i artikeln

Konst
Liljeholmen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt