Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kulturministern-vanta-inte-med-begravningar/

STHLM

Kulturministern: Vänta inte med begravningar

Kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta med begravningar.
Kulturminister Amanda Lind (MP) uppmanar anhöriga och närstående att inte vänta med begravningar. Foto: Magnus Hallgren

I pandemins spår har många anhöriga valt att skjuta upp begravningar. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger att det bör undvikas eftersom det sätter hård press på landets begravningsverksamhet. Svante Borg på Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad uppger att läget har varit ansträngt på grund av de många dödsfallen.

– Coronakrisen drabbar oss alla, men särskilt dem som förlorat en anhörig, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) under en pressträff på måndagseftermiddagen på Regeringskansliet i Stockholm där hon tillsammans med Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm, och Svenska kyrkans ställföreträdande generalsekreterare Erika Brundin informerar om läget för begravningsverksamheten i Sverige.

– Jag förstår att det måste kännas tungt för er som förlorat en nära vän och anhörig. På grund av coronaviruset kan vi inte mötas som vanligt och det påverkar även begravningarna och möjligheten att ta adjö, fortsätter Amanda Lind.

Hon uppmanar samtidigt anhöriga och närstående att inte vänta för länge med att begrava avlidna.

– Det är viktigt att man som anhörig eller närstående inte dröjer med att ordna med begravning.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT

Amanda Lind påpekar att många i dagsläget genomför begravningar inom samma tidsramar som under normala omständigheter.

– Men fler behöver göra det, annars riskerar begravningsverksamheten bli för ansträngd och det blir också svårt att få ett värdigt avsked.

I bakgrunden finns erfarenheter från Region Stockholm. 

Då Stockholms län drabbats särskilt hårt av pandemin har trycket varit högt begravningsverksamheten i Stockholmsområdet. Under april avled 2.729 personer mot normalt drygt 1.300, har DN tidigare berättat.  

I mars rapporterades att allt färre besöker begravningar som en följd av pandemin, samtidigt som kremeringarna blir fler. I Sverige ska den avlidne enligt begravningslagen gravsättas vid en kistbegravning inom 30 dagar. Om kroppen kremeras kan tiden förlängas med upp till ett år. Sverige utmärker sig internationellt med lång väntan mellan dödsfall och begravning, en företeelse som är än mer vanlig i Stockholm.

Svante Borg, chef för Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad, beskriver hur anhöriga inledningsvis under pandemin drabbades av handlingsförlamning i sorgen när det var oklart hur situationen skulle hanteras. 

– Anhöriga var frågande inför begravningen, och det ledde till att de avlidna blev kvar på bårhusen. Sedan blev det köbildning till att boka begravning, säger Svante Borg och  framhåller att läget har varit ansträngt på grund av de många dödsfallen. 

– Stockholm har ju varit epicentrum för coronapandemin. Och hanteringen av avlidna är som ett flöde. Vi har behövt förlänga arbetstiderna för våra medarbetare till kvällar och helger för att klara kremationer och begravningar på ett värdigt sätt. 

Nu är situationen i Stockholm lite lugnare, enligt Svante Borg som har överblick över stadens 11 kyrkogårdar. Viss väntan råder på urnsättning vid exempelvis Skogskyrkogården som hör till de mer populära platserna. 

– Stockholm ligger ju före övriga landet, och om det är något jag vill förmedla så är det detta: Gör inte som i Stockholm, utan ta tag i begravningen. Med förlängd väntan blir det onödigt lidande i sorgearbetet för alla inblandade.

”Vi försöker hålla fast vid våra rutiner för ett värdigt hanterande av avlidna”, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
”Vi försöker hålla fast vid våra rutiner för ett värdigt hanterande av avlidna”, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) konstaterar att Stockholms län har en överdödlighet på grund av coronakrisen.

– Hur stor den kommer att vara vet vi inte än, säger hon.

Som en följd har det varit trångt på bårhusen, men kapaciteten har nu fördubblats enligt Anna Starbrink – från normalt 1.100 till 2.200 platser. 

– De avlidna ska omhändertas på ett värdigt sätt. Det som är nytt är att det blir fler transporter och vi får använda bårhusplatser som vi normalt sett inte gör, säger hon.

– Nu klingar det här av. Men om det kommer en andra våg, så kommer vi att klara bårhuskapaciteten, säger Anna Starbrink och fortsätter. 

Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare från Svenska kyrkan säger att församlingar och pastorat arbetar vidare med begravningsverksamheten som tidigare, samtidigt som en krisledning finns på plats. För att möta det ökade behovet finns möjlighet att ordna ceremonin på ett annat sätt - genom att filma och genom att avsked sker utom hus. 

– I Stockholm har läget varit mer ansträngt, och det märks i kapaciteten till kremering. Sorg kan och bör inte sättas på vänt. Att ta avsked är en viktig del av sorgeprocessen. Därför är det viktigt att begravning sker så snart som möjligt. Vi ställer inte in, utan vi ställer om, och vi ställer upp för varandra, säger Erika Brundin.