Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kungen i bilolycka

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Kungen krockade på onsdagsmorgonen med en stadsjeep på Nockebybron i Stockholm. Han var tillsammans med ett antal livvakter på väg till Bromma flygplats när olyckan inträffade.

– Vi larmades klockan 8.45 om att två bilar krockat på Nockebybron, säger Anna Hevinder på Stockholmspolisens ledningscentral.

Hon hade vid 9.15-tiden inte fått någon återrapportering från den patrull som skickades till platsen och visste därför inte om polisen misstänker brott i samband med olyckan.

Hovet uppger att smällen var kraftig.

– Kungen var på väg till Bromma, men på Nockebybron var det en bil som gjorde en u-sväng och det blev en rejäl krock och krockkuddarna utlöstes. Det blev kraftiga plåtskador på båda bilarna, men inga personskador, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Kungen mår bra!

Olyckan orsakade långa köer i korsningen precis före Nockebybron. Vägbanan sanerades från glassplitter och bromsspår. Ola Wikman såg bärgningen av bilarna strax efter klockan nio.

– Både kungens mörka Mercedes och den andra bilen var skadade, men båda bilarna kunde köras upp på bärgningsbilen. Olyckan inträffade när den andra bilen skulle göra en vänstersväng, säger Ola Wikman.

– Kungen kunde fortsätta resan i en av personskyddets bilar, säger Säpos presschef, Sirpa Franzén.

Han kördes efter olyckan till Bromma flygplats. Resan gick med reguljärt flyg mot Burträsk där han ska närvara vid invigningen av ett nytt mejeri. Kungens bil framfördes av en chaufför och i fordonet färdades också en adjutant.

De fordon som används för att transportera den centrala statsledningen är specialbyggda. De har av säkerhetsskäl en förstärkt konstruktion.

Kungen väntades landa i Skellefteå klockan på förmiddagen, men planet blev en kvart sent.

– Vi har inte nåtts av någon annan information än att det planerade programmet ska genomföras. Det är hovet som bestämmer om något ska ställas in eller skjutas på, säger Jörgen Boman, kommunikationschef på länsstyrelsen i Västerbotten som i stunden står på flygplatsen i Skellefteå, med landshövdingen Magdalena Andersson och väntar på det kungliga besöket.

– Inför sådana här tillfällen gör man förbesök och då tittar man på vilka sjukvårdsmöjligheter som finns. När vi gjorde det i går fick jag frågan från Säpo förklarade jag att vi hela tiden kommer vara ett par kilometer till någon enstaka mil från ett sjukhus under dagen, så det känns tryggt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.