Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/kunglig-skylt-invigdes-pa-djurgarden-pa-fredagen/

STHLM

Kunglig skylt invigdes på Djurgården på fredagen

Ny kunglig skylt på kungliga Djurgården. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Den norska flaggan vajade mer än den svenska och den danska, men så var det också Norges nationaldag då en ny kunglig skylt invigdes på Djurgården på fredagen.

Rätta artikel

I flödande sol avtäcktes skylten nedanför Villa Parkudden på Djurgården. Villan var under somrarna i början av förra seklet bostad för prins Carl, prinsessan Ingeborg och deras tre döttrar Margaretha, Märtha och Astrid.

Flera av dessa kungligheter har fått vägar uppkallade efter sig på Djurgården, men kanske är de inte så kända för den breda allmänheten. Därför kontaktade Mats Wallenius, direktör vid svensk-norska samarbetsfonden slottsfogden Magnus Andersson och undrade om det inte var dags att sätta upp en skylt nedanför Villa Parkudden och berätta lite om personerna bakom vägnamnen.

På fredagen var det dags för högtidlig invigning med tre flaggor som vajade i vinden intill skylten. Den norska vajade som sagt mest, som en hyllning till mellandottern Märtha (1901-1954), som blev kronprinsessa av Norge då hon gifte sig med Olav 1929.

Märtha avled innan hon hann bli drottning, men drottning blev däremot lillasyster Astrid som gifte sig med Belgiens kronprins Leopold 1926. Astrid blev drottning 1934, men omkom i en bilolycka året därpå. 

Prins Carl äldsta dottern Margaretha gifte sig med prins Axel av Danmark vilket måste ha glatt hustru Ingeborg, som var danska. Prins Carl (1861-1951), far till de tre prinsessorna på Parkudden var son till Oscar II och bror till Gustav V och prins Eugén. 

Prinsessan Ingeborgs bröder blev regenter i våra grannländer: Christian i Danmark och Carl i Norge efter unionsupplösningen och tog sig då namnet Haakon VII. Ej att förväxla med Ingeborgs make, den svenske prins Carl.

Det är inte lätt att hålla ordning på alla grenar av det kungliga släktträdet. Kanske blir det lättare med skyltens hjälp.

På denna skylt handlar dock det mesta av texten om kronprinsessan Märtha, som kom att spela en betydande roll för norrmännen under ockupationen.

Det finns andra skyltar som bär kronprinsessans namn på Djurgården. Hennes egen väg stavas utan h och så lär det också förbli eftersom man inte gärna ändrar ”hävdvunna namn” som det heter i Stockholms namnberedning.